Ce este si ce rol are epiglota?

poza epiglota

Stiti ce este epiglota? Este un cartilagiu de dimensiuni mici situat la intrarea in laringe. In structura sa se gaseste tesut cartilaginos elastic, iar la exterior este acoperita cu o mucoasa. Rolul ei principal este acela de a preveni intrarea hranei pe trahee in timpul deglutitiei si de a asigura transferul spre esofag.

Epiglota se gaseste la intrarea in glota, care este deschiderea dintre corzile vocale. In timpul respiratiei este orientata in sus, iar in timpul deglutitiei coboara spre o pozitie orizontala, protejand in acest fel calea respiratorie. Practic, elevatia osului hioid trage laringele catre o pozitie superioara, iar partea superioara a sa functioneaza ca parte din structura faringelui.

Din punct de vedere structural, ea este compusa din cartilaj elastic. In plus, are 2 suprafete, una linguala, care corespunde limbii, si a doua  laringeana, care corespunde laringelui. Este important de mentionat ca portiunea linguala si cea apicala din regiunea faringeana sunt acoperite de un strat epitelial nekeratinizat. Restul portiunii laringeale, care corespunde tractului respirator, este acoperit de straturi epiteliale si de celule ciliate.

Epiglota este implicata si in reflexul faringian. Nervul cranian 9 glosofaringian trimite fibre catre epiglota superioara, care contribuie la reflexul faringian. Acesta este reflexul faringian, care contracta partea posterioara a gatului, creand o senzatie de voma.
De asemenea, nervul vag, cel de-al 10-lea nerv cranian, trimite fibre catre partea inferioara a epiglotei, contribuind astfel la reflexul de tuse.

Distribuie acest articol!

Articole recente

Lasa un comentariu

© 2021 Medicina 101 – Boli, Simptome si Tratamente. Toate drepturile rezervate. Articolele de pe acest site au caracter informativ. Nu incercati sa va autodiagnosticati sau sa va tratati pe baza informatiilor citite, intrucat multe boli au simptome comune, dar tratamente diferite. Pentru orice problema medicala adresati-va doar cadrelor medicale specializate.. Statistici T5