Ce este luteina?


Auzim des despre luteina iar oamenii cumpara aceasta substanta fara sa stie la ce anume este buna si care sunt avantajele ei. Tehnic vorbind, luteina este un pigment si unul dintre cele 600 de caretenoide naturale cunoscute, fiind totodata inrudita/legata cu vitamina A.
Acest pigment actioneaza ca antioxidant in interiorul corpului uman, iar printre rolurile sale se numara:
a) stoparea “imbatranirii” mentale. Un studiu efectuat a aratat ca oamenii care mananca multe legume (spanac, salata si fasole verde) bogate in acest pigment au sanse scazute sa dezvolte boli neurologice;
b) reduce sansele de a dezvolta probleme pulmonare, artrita (cu pana la 70%) si cancer;
c) protejeaza pielea, creierul si plamanii;

Uzul in alimentatie

In alimentatie, luteina este extrasa din galbenele. Poarta codul E161b si folosirea ei este aprobata in Asia, Uniunea Europeana si Australia.
Cele mai bune surse naturale de luteina sunt (mg/100 de grame):
1) Papadia: 13610;
2) napii: 12825;
3) spanac: 11308;
4) fasole verde: 2593;
5) zucchini: 2125;
6) broccoli: 1125;
7) ou: 353;
8] morcov: 256;
9) kiwi: 122;

Rolul acestui pigment in vedere si in globul ocular

Acest pigment este foarte implicat in vederea umana. El a fost gasit in concentratie foarte mare in macula lutea/pata galbena, de unde si ipoteza ca luteina ar avea rolul de a proteja retina de stres, dar si impotriva fotonilor de energie mare a luminei albastre.


La momentul actual, exista dovezi concrete (1, 2) care arata ca aceasta substanta protejeaza globul ocular impotriva obirii, dar totodata, scade si riscul de dezvoltare a cataractei.

Suplimentele nutritive bogate in aceasta substanta se gasesc in magazine de tip plafar, in farmacii si chiar in supermarket-uri si poate fi achizitionat fara reteta intrucat nu are decat beneficii si nici nu se cunosc cazuri in care aceasta substanta sa fi daunat. De cele mai multe ori, suplimentele alimentare bogate in luteina mai contin si alte substante, cum ar fi zincul, vitamina C si alte caretenoide.

Distribuie acest articol!

Articole recente

Lasa un comentariu

© 2021 Medicina 101 – Boli, Simptome si Tratamente. Toate drepturile rezervate. Articolele de pe acest site au caracter informativ. Nu incercati sa va autodiagnosticati sau sa va tratati pe baza informatiilor citite, intrucat multe boli au simptome comune, dar tratamente diferite. Pentru orice problema medicala adresati-va doar cadrelor medicale specializate.. Statistici T5