Cata apa trebuie sa bem zilnic?


Apa este, dupa cum stiti, lichidul vietii. Fara aportul de apa, sistemele care mentin viata in corpul uman nu functioneaza, astfel ca hidratarea nu numai ca este recomandata, ci este necesara.
La intrebarea “cata apa trebuie sa bem zilnic”, raspunsul este destul de simplu: minim 2 litri, sau cel putin 8 pahare pe zi. Desigur, cantitatea difera in plus de la individ la individ in functie de factori precum greutatea, nivelul de efort fizic desfasurat zilnic si temperatura de afara.

Totusi, nici foarte multe lichide nu sunt recomandate, mai ales daca sunt sarace in sodiu, intrucat se poate ajunge la asa numita stare de intoxicatie cu apa, conditie numita si hiponatremie. Astfel de situatii apar destul de rar, insa reprezinta un pericol care trebuie luat in considerare.

Beneficiile apei

Corpul uman este compus intr-o proportie de 60% din acest lichid. El este necesar vietii, iar in plus, ajuta la curatarea toxinelor, la hidratarea mucoaselor nazale, a gatului si a urechii, ba chiar este implicat si in procesul de digestie. In plus, multa lume nu stie de acest lucru, dar minim 8 pahare de apa pe zi pot ajuta corpul sa piarda 100 de calorii in plus, pentru simplul fapt ca este nevoie de energie pentru a transporta lichidele prin corp. Cu alte cuvinte, va poate ajuta sa ardeti circa 3000 de calorii pe luna, ceea ce inseamna echivalentul a 10 sedinte de cate 30 de minute de alergat. Nu stiati de acest lucru, nu-i asa?

Factori care influenteaza necesarul zilnic de lichide


De ce trebuie bauta o cantitate de minim 2 litri de lichide pe zi? De fapt, s-a descoperit ca aportul optim pentru barbati de statura medie este de 3 litri pe zi pentru barbati si de 2.4 litri pentru femei. Cantitarea recomandata este sigura, nu este greu de atins si e suficienta pentru mentinerea vietii.
Totusi, exista anumiti factori care influenteaza necesarul zilnic, in functie de care aportul necesar poate creste:
a) greutatea corporala: cei cu o greutate peste medie ar trebui sa bea cel putin 2 pahare pe zi in plus;
b) temperatura de afara: nevoile de lichide sunt diferite in functie de cat de cald e afara, cu mentiunea ca atunci cand se petrece mult timp apafara sub actiunea directa a soarelui si mai mult, se face si efort fizic, lichidele ar trebui sa provina din bauturi pentru sportivi, care sunt bogate in minerale si saruri, care de altfel, sunt pierdute prin transpiratie;
c) anumite conditii medicale, in care corpul uman tinde sa se deshidrateze. In acest caz, medicii nu numai ca recomanda un aport mai mare de lichide, ci chiar prescriu anumite medicamente sau suplimente care sa ajute corpul sa se rehidrateze.

Distribuie acest articol!

Articole recente

Lasa un comentariu

© 2021 Medicina 101 – Boli, Simptome si Tratamente. Toate drepturile rezervate. Articolele de pe acest site au caracter informativ. Nu incercati sa va autodiagnosticati sau sa va tratati pe baza informatiilor citite, intrucat multe boli au simptome comune, dar tratamente diferite. Pentru orice problema medicala adresati-va doar cadrelor medicale specializate.. Statistici T5