Bradipnee – ce este si care sunt cauzele ei


Nu exista o definitie propriu zisa a bradipneei. Termenul de bradipnee se refera la situatiile in care rata respiratorie a unui individ scade sub 10 respiratii pe minut. In mod normal, rata respiratorie normala variaza intre 12 si 20 de respiratii pe minut, cu mentiunea ca aceste valori se aplica doar adultilor.
Rata respiratorie difera la copii: nou-nascutii de pana in 6 saptamani respira de 30-60 de ori pe minut, cei de pana in 6 luni au o rata respiratorie normala de 25-40/minut, urmand ca la 10 ani ani sa se ajunga la un volum de 15-20 de respiratii intr-un interval de 60 de secunde.

Fenomentul de bradipnee se intalneste la bolnavii cu tulburari neurologice, la cei cu boli metabolice, insa poate aparea si ca urmare a unei intoxicatie de sorginte medicamentoasa. Totusi, cauzele de mai sus nu sunt singurele ce pot duce la aparitia acestei probleme. Pe lista factorilor care pot duce la aparitia bradipneei mai sunt:

1. degenerarea miocardului din cauza imbatranirii;
2. pagubele produse asupra miocardului de un stop cardiorespirator;
3. hipertensiune arteriala (motiv pentru care este neaparata nevoie de asa ceva);
4. afectiuni congenitale ale inimii;
5. miocardita;
6. hipotiroidism;
7. apnee severa recurenta;
8. lupus sau febra reumatica;

Bolile cu care este asociata frecvent


Ketoacidoza diabetica. Un nivel ridicat al glicemiei, persistent, poate cauza aparitia unei urgente medicale numite keto/cetoacidoza diabetica. Simptomele resimtite de pacienti includ bradipnee, piele inrosita, tulburari de vedere, greata si varsaturi. Persoanele care se confrunta cu aceasta problema sunt bolnavii de diabet care nu isi administreaza o cantitate suficienta de insulina. Dat fiind faptul aparitia acestei probleme este considerata medicala, bolnavii sunt deseori transportati la spital, de multe ori chiar in saloanele de terapie intensiva.

Presiune crescuta intracraniana. In aceasta situatie, se prea poate ca medicii sa fie nevoiti sa supuna pacientii unei operatii chirurgicale pentru a readuce presiunea in limite normale. In acest caz, volumul scazut de respiratii este asociat cu pierderea cunostiintei si a functiilor motorii.

Insuficienta hepatica si insuficienta renala. In ambele cazuri, problema cu volumul de respiratie scazut apare destul de tarziu, mult dupa ce boala a debutat.

Insuficienta renala. In acest caz, boala apare in stadiul final si este insotita de simptome precum cianoza (albastrire a pielii in extremitati si nu numai), tahicardie (ritm crescut al inimii) si tensiune arteriala usor crescuta peste normal si, in functie de stadiu, chiar si cu pierderea cunostiintei.

Distribuie acest articol!

Articole recente

Lasa un comentariu

© 2021 Medicina 101 – Boli, Simptome si Tratamente. Toate drepturile rezervate. Articolele de pe acest site au caracter informativ. Nu incercati sa va autodiagnosticati sau sa va tratati pe baza informatiilor citite, intrucat multe boli au simptome comune, dar tratamente diferite. Pentru orice problema medicala adresati-va doar cadrelor medicale specializate.. Statistici T5