Apendice – localizare si roluri


Pana de curand, apendicele era considerat un organ inutil, care nu facea decat probleme oamenilor, considerat ca fiind ramasita unui sistem digestiv capabil sa digere scoarta de copac. Astazi s-a descoperit ca apendicele este mult mai important decat s-ar crede, cel putin in primii ani de viata, atunci cand joaca un rol important in imunitate.

Mai poarta denumirea si de apendice viermiform (datorita formei sale de vierme sau de deget inchis de manusa) si din punct de vedere anatomic, el este legat de cec, chiar in partea de inceput a colonului, la cativa centimetri distanta de jonctiunea dintre colon si intestinul subtire. Din plan frontal, el este situat in partea dreapta inferioara a abdomenului, in fosa iliaca dreapta. Din punct de vedere al dimensiunilor, el variaza in lungime intre 2 si 10 centimetri, cu un maxim de 26 de centimetri la un pacient din Croatia, iar in grosime masoara in medie 7-8 mm. Este irigat de catre artera apendiculara, care la randu-i, este o ramura a arterei mezenterice superioare. Artera apendiculara este acompaniata de catre vena omonima, care trimite sangele spre vena ileocolica.
apendice De ce s-a crezut mult timp ca acest organ nu are niciun rol? Pentru ca se poate trai foarte usor si fara el, fara ca organismul sa aiba nevoie de un aport de substante exogen. De altfel, apendicectomiile (operatiile de excizie ale apendicelui) sunt printre cele mai frecvente interventii chirurgicale in cavitatea abdominala.

Se pare ca in acest organ s-au gasit celule de natura endocrina la fetusii de 11 saptamani, lucru care sugereaza ca in perioada fetala are rol in homeostazie si imunitate (forteaza corpul sa produca anticorpi prin expunerea la antigene). De asemenea, se pare ca are si rol in mentinerea florei bacteriene intestinale.

Cele mai comune probleme ale acestui organ sunt apendicitele si tumorile carcinoide, din care primele sunt cele mai frecvente interventii chirurgicale de urgenta in Romania. Statisticile arata ca 1 din 50 de oameni sufera o apendicectomie in timpul vietii. Nu exista zone in care inflamarea acestui organ sa aiba loc mai des, insa pare-se, apendicitele sunt mai frecvente in randul consumatorilor de carne. Practic, lumenul este obstructionat fie de corpi straini sau de materii fecale, iar apendicele se umfla (deoarece se acumuleaza mucus in el). Initial durerea apare in cosul pieptului, chiar sub stern, in zona numita epigastru, pentru ca dupa cateva ore sa se transfere in partea dreapta inferioara a abdomenului, in zona fosei iliace drepte. Durerea este in prima faza difuza si nelocalizabila, insa pe masura ce creste in intensitate, ea devine locala. De asemenea, durerea este acompaniata de senzatii de greata si varsaturi, de lipsa poftei de mancare, precum si sensibilitate tactila.


De ce este apendicectomia considerata a fi interventie de urgenta? Pentru ca organul obstructurat se poate sparge, iar toate secretiile si bacteriile acumulate sa se raspandeasca in cavitatea abdominala, lucru care poate duce la complicatii extrem de grave. Este esential ca comunicarea cu doctorul sa fie una cat mai buna, pentru ca din pacate, apendicitele sunt uneori gresit diagnosticate ca fiind gastroenterite, al caror tratament nu actioneaza nicicum intr-o maniera pozitiva asupra organului inflamat. Din contra, se pierde mult timp, care este destul de limitat in cazul unei astfel de conditii medicale.

Distribuie acest articol!

Articole recente

Lasa un comentariu

© 2021 Medicina 101 – Boli, Simptome si Tratamente. Toate drepturile rezervate. Articolele de pe acest site au caracter informativ. Nu incercati sa va autodiagnosticati sau sa va tratati pe baza informatiilor citite, intrucat multe boli au simptome comune, dar tratamente diferite. Pentru orice problema medicala adresati-va doar cadrelor medicale specializate.. Statistici T5