Amoxicilina – antibiotice capsule: prospect si indicatii

Amoxicilina este unul dintre cele mai populare antibiotice, apartinand unui grup de medicamente numit peniciline. Este prescrisa destul de des in Romania, insa inainte de a continua, trebuie sa intelegeti ca administrarea de antibiotice trebuie facuta numai cand e nevoie, nu pentru orice raceala sau problema minora. Avantajul amoxicilinei e faptul ca e cu spectru larg, fiind o substanta capabila sa combata boli precum:

1) infectii ale aparatului respirator precum bronsite, pneumonii.
2) infectii ale urechilor;
3) infectii ale sinusurilor;
4) infectii ale aparatului renal, inclusiv ale vezicii urinare si ale rinichilor. Amoxicilina se foloseste in mod special in acest caz in boli precum pielonefrita, in cistita sau chiar uretrita.
5) infectii ale aparatului reproducator feminin;
6) infectii ce pot aparea in cavitatea abdominala, respectiv toracica (de exemplu, poate fi folosita si in cazuri de infectie ale inimii (de exemplu, in endocardita);
7) in infectii ce apar la nivelul cavitatii bucale.Trebuie mentionat ca acest medicament poate fi folosit impreuna cu medicamente menite sa trateze probleme gastrice precum ulcerul stomacal sau care apar la nivelul intestinului subtire, in special la nivelul duodenului.

Acest medicament nu se va utiliza in cazul persoanelor care:

1) nu au o varsta mai mare de 6 ani.
2) sufera de mononucleoza infectioasa, o boala cauzata de virusul Epstein-Barr, cunoscuta si sub numele de “boala sarutului”.
3) sufera de boli hematologice precum leucomie limfocitara;
4) prezinta alergii la antibiotice cu spectru larg, mai ales din gama penicilinelor sau la substantele care intra in compozitia acestui medicament.

Acest antibiotic se va utiliza cu grija in urmatoarele cazuri:

1) in cazurile de pacienti care sufera de astm bronsic;
2) in cazurile in care, in cazul unor utilizari anterioare, pacientii au resimtit efecte secundare;
3) in cazurile in care pacientii prezinta diabet si urmeaza sa li se dozeze glicozuria prin teste colorimetrice;
4) la pacientii cu probleme hepatologice sau renale (cazuri in care se vor urmari cu strictete indicatiile medicului curant);
5) daca utilizatorii resimt numeroase efecte secundare neplacute, printre care sa se afle urme de sange in scaune, dureri in zona toracala sau abdominala, temperatura corporala peste limitele normale etc;
6) daca pacientii sufera de o boala venerica numita sifilis primar;
7) daca dar urmeaza sa efectueze testul Coombs;
amoxicilina-500-antibiotice-iasi

Ce contine acest medicament:

In primul rand, substanta activa este amoxicilina trihidrat in doza de 250/500 de miligrame, la care se adauga excipienti precum stearat de magneziu, gelatina, para-hidroxibenzoat de metil, para-hidroxibenzoat de n-propil si altele asemenea.

Utiliarea impreuna cu alte medicamente:

Trebuie sa mentionati doctorului care va prescrie acest antibiotic ce medicamente utilizati in prezent sau ce ati mai folosit pana de curand. In principiu, e important de mentionat daca ati luat medicamente din gama anticonceptionalelor administrabile pe cale orala, medicamente din gama anticoagulantelor (cele care impiedica formarea cheagurilor de sange), precum si oricare dintre substante precum metotrexat, probenecid, glicozide, fetilbutazona sau sulfasalazina.

Mod de administrare si tratament

Administrarea de amoxicilina este diferita in functie de varsta si conditii medicale deja existente, insa in principiu, pentru adulti si adolescenti, se vor folosi 3 doze de 250-500 de mg, administrate o data la 8 ore, de preferinta in timpul meselor sau impreuna cu produse alimentare solide si, bineinteles, cu apa. In cazurile mai grave se pot utiliza doze de 3 grame de cate 2 ori pe zi, fara a se depasi insa doza maxima admisa de 6000 de mg pe zi. Perioada de administrare a amoxicilinei variaza, insa se recomanda continuarea administrarii timp de 2-3 zile dupa incetarea simptomelor, cu mentiunea ca in cazul infectiilor provocate de streptococi beta-hemolitici, perioada de tratament ar trebui sa fie de minim 10 zile.

De asemenea, e important de inteles ca amoxicilina se foloseste si in functie de boala:
1) in boli venerice precum clamidioza (infectie provocata de Chlamydia trachomatis), se vor folosi 1500 mg pe zi, impartite in 3 doze administrate o data la 8 ore. Tratamentul dureaza intre 7 si 10 zile.
2) La pacientii care suffera de boala Lyme, la cei la care se manieste eritemul cronic migrator se vor administra 4000 de mg pe zi, iar la cei care deja manifesta probleme sistemice pe fondul diseminarii, se vor administra pana la 6000 de mg pe zi, impartite la 6-8 ore, pentru o perioada de 2-3 saptamani.
3) la pacienti care sufera de infectii necomplicate ale aparatului reproducator, se vor folosi 50 de miligrame per kilogram corp pe zi, doza unica administrata zilnic.
4) La pacientii care prezinta gastrita si ulcer gastric/duodenal, tratamentul va fi de 7 zile, iar dozele vor fi administrate dupa cum urmeaza:

a) la pacientii a caror schema de tratament include si metronizadol si omeprazol in doze de 400 de mg, respectiv 10 mg pe zi, se vor folosi 750mg-1 gram de amoxicilina de doua ori pe zi, o data la 12 ore.
b) la pacientii a caror schema de tratament include claritromicina si omeprazol in doze de 500 de mg, respectiv 40 de mg pe zi, se va administra 1 gram de amoxicilina de doua ori pe zi, o data la 12 ore.

La femeile gravide, e important de stiut ca amoxicilina poate fi administrata in timpul perioadei de gestatie, dar si dupa nastere, in timpul alaptarii, chiar daca o mica parte trece in laptele matern. Tratamentul trebuie, totusi, oprit, daca mamele observa aparitia diareei, a candidozei sau chiar aparitia unor eruptii pe piele la sugari.

La pacientii cu insuficienta renala, doza variaza in functie de rata de clearance a creatininei:
a) la cei la care rata de clearance a creatininei este de 10-30 ml per minut, se va administra maxim 1 gram pe zi.
b) la cei la care rata de clearance a creatininei este de sub 10 ml per minut, se vor administra maxim 500 de mg pe zi.

La copiii cu varsta de peste 6 ani, se vor administra intre 25-50 mg per kilogram corp pe zi, doza impartita neaparat in 3 prize de dimensiuni egale, administrate de asemenea la intervale egale de timp.

Are amoxicilina efecte advese secundare?Ca orice alta substanta medicamentoasa si aceasta poate provoca probleme. Dintre efectele adverse intalnite, se mentioneaza pe cele intalnite:

a) foarte rar: prelungirea timpului de sangerare, scaderea numarului de trombocite, colita, anafilaxie, icter colestatic;
b) rare: varsaturi, mancarimi, urticarie;
c) frecvente: greturi si tulburari gastro-intestinale;

Acest articol este o rescriere a prospectului medicamentului si nu substituie sfaturile medicale. Consultati un medic sau un farmacist inainte de a va administra amoxicilina.

Distribuie acest articol!

Articole recente

Lasa un comentariu

© 2021 Medicina 101 – Boli, Simptome si Tratamente. Toate drepturile rezervate. Articolele de pe acest site au caracter informativ. Nu incercati sa va autodiagnosticati sau sa va tratati pe baza informatiilor citite, intrucat multe boli au simptome comune, dar tratamente diferite. Pentru orice problema medicala adresati-va doar cadrelor medicale specializate.. Statistici T5