Alimente permise in diabet


Diabetul se imparte in diabet zaharat de tip 1, de tip 2 si diabet gestional- care apare in timpul sarcinii. Cel mai comun este cel de tip 2, cu o prevalenta in crestere, mai ales datorita obezitatii. Desi diagnosticat mai frecvent in randul adultilor, frecventa diabetului de tip 2 la tineri creste ingrijorator.
Adesea pacientii cu diabet zahar de tip 2 prezinta un sindrom dismetabolic care consta in obezitate abdominala, hipertrigliceridemie, hipertensiune arteriala. Asadar tratamentul urmareste in special sa scada nivelul de glucoza si colesterol si sa incetineasca aparita bolilor cardiace.

Unele din cele mai importante aspecte din managmentul diabetului zaharat de tip 2 este dieta si exercititul fizic. Chiar si o scaderea moderata a greutatii- 5-10% din greutatea corporala, s-a dovedit a fi asociata cu scaderea glucozei serice, in special in randul persoanelor supraponderale si obeze.
Sfaturile alimentare trebuie acordate in tratamentul unui pacient diabetic pentru a mentine un echilibru intre hipo si hiperglicemie si pentru a-l ajuta sa scada in greutate. Numarul total de calorii trebuie redus si cel putin jumatate din energie ar trebui obtinuta din carbohidrati, in special din carbohidrati complexi, cu un continut mare de fibre: painea intergala, cerealele integrale. Ar trebui consumate zilnic minim 5 portii de fructe si legume ( o portie inseamna 80 de grame, aproximativ cat un pumn plin).Carbohidratii rafinati din bauturile carbogazoase si din alimente trebuie redusi. Aceste sfaturi le gasiti si in cartea aceasta care, de altfel, ar trebui sa se gaseasca in casa oricaror bolnavi care sufera de aceasta boala.

Cantitatea totala de grasimi trebuie redusa si grasimile animale trebuie inlocuite cu cele mono si polinesaturate care se gasesc in uleiurile vegetale, legumele verzi, seminte, alune, fructe de mare. Grasimile nesaturate reduc nivelul plasmatic al LDL-colesterolului, mentinand nivelul de HDL ( colesterolul bun) constant. Aceste alimente scad si rezistenta la insulina si imbunatatesc astfel rezultatele medicatiei specifice.
Sarea trebuie redusa din alimentatie, alcoolul trebuie consumat cu moderatie si adesea trebuie evitate produsele speciale pentru diabetici, pentru ca acestea contin o cantitate mare de calorii.Este foarte important ca mesele sa fie regulate.
Suplimetele care contin Crom (500-1000 micrograme pe zi) sunt de asemenea recomandate. Mai multe studii populationale au aratat ca acestea ajuta la normalizarea glucozei si a lipidelor serice.

Distribuie acest articol!

Articole recente

Lasa un comentariu

© 2021 Medicina 101 – Boli, Simptome si Tratamente. Toate drepturile rezervate. Articolele de pe acest site au caracter informativ. Nu incercati sa va autodiagnosticati sau sa va tratati pe baza informatiilor citite, intrucat multe boli au simptome comune, dar tratamente diferite. Pentru orice problema medicala adresati-va doar cadrelor medicale specializate.. Statistici T5