Alergatul slabeste? Va poate ajuta sa pierdeti in greutate?


Partea cea mai grea a procesului de slabire este intotdeauna activitatea fizica. Alergatul, urcatul pe scari sau orice alta forma de efort executat la o intensitate medie spre mare este obositor si ca atare, este evitat pe cat posibil.
Ori acest lucru este o greseala enorma, intrucat alergatul are o multime de beneficii si de efecte pozitive, printre care si pierderea in greutate. Pe lista se mai afla si tonifierea muschilor, inclusiv a muschilor inimii, accelerarea metabolismului si imbunatatirea sistemului muscular si multe altele.

Ce se intampla in timpul alergatului

Daca deschideti un manual de anatomie de clasa a XI-a, o sa aflati acolo ca in primele 45-90 de secunde ale unui efort moderat sau intens, metabolismul muscular este anaerob, timp in care aparatul cadiovascular incearca sa regleze aportul de oxigen. Se considera ca abia dupa 2 minute de efort aerob necesitatile energetice metabolismul muscular devine aerob.
Pe langa aceasta, corpul consuma energie, in prima faza energia rezultata in urma descompunerii nutrientilor din hrana. La terminarea rezervelor de glucoza, atat timp efortul fizic continua, corpul este nevoit sa faca rost de energie pentru organele vitale si pentru muschi, astfel ca incepe sa descompuna tesut adipos pe care il transforma inapoi in energie si pe care o trimite catre organele vitale si catre muschi. Procesul de descompunere este mult mai complex si nu face obiectul acestui articol, insa ceea ce e important e faptul ca de obicei, rezervele de glicogen se termina in 15-20 de minute. Tocmai de aceea se recomanda ca antrenamentele aerobice sa aiba loc in sesiuni de minim 30 de minute, tocmai pentru a-i fi data ocazia corpului sa arda si grasimi si sa nu functioneze doar pe baza energiei provenite din mancare.
Din acest punct de vedere, da, alergatul slabeste!
jogging

Cand sa alergati: dimineata sau seara?

Aceasta este una dintre intrebarile care ni se pune cel mai des. Din punctul nostru de vedere, e bine sa alergati SI dimineata SI seara, insa acest lucru nu e posibil de prea multe ori.
In principiu, oamenii alearga dimineata, pe stomacul gol, pentru ca corpul nu mai are rezerve energetice intrucat le-a consumat peste noapte, in timpul somnului, astfel ca arderea grasimilor poate incepe mai rapid.
Pe cealalta parte, cei care alearga seara prefera sa faca jogging inainte de culcare pentru a epuiza rezervele de glicogen si pentru a initia starea de ardere a grasimilor pentru urmatoarele 8-10 ore, pana la urmatoarea masa.


Care dintre cele 2 metode este mai buna? Raspunsul e simplu: cea care se pliaza cel mai mult dupa programul si stilul de viata al oamenilor.
Sigur, o dieta implica anumite schimbari in stilul de viata, schimbari binevenite, dar care adeseori modifica total viata persoanelor. A alege una dintre variantele de mai sus in conditiile in care interactioneaza cu programul de lucru sau cu alte activitati necesare nu inseamna decat un stres in plus, acesta fiind motivul pentru care trebuie aleasa varianta cea mai convenabila si nu una care ar insemna o problema in plus.

Distribuie acest articol!

Articole recente

Lasa un comentariu

© 2021 Medicina 101 – Boli, Simptome si Tratamente. Toate drepturile rezervate. Articolele de pe acest site au caracter informativ. Nu incercati sa va autodiagnosticati sau sa va tratati pe baza informatiilor citite, intrucat multe boli au simptome comune, dar tratamente diferite. Pentru orice problema medicala adresati-va doar cadrelor medicale specializate.. Statistici T5