Aldosteron – ce trebuie sa stiti despre acest hormon

Prin aldosteron intelegem un hormon produs de zona glomerulosa din glandele suprarenale, mai exact de catre cortexul glandelor suprarenale (despre care stim ca secreta aldosteron, cortizol -in zona fasciculata si sexosteroizi in zona reticulara). Are un rol foarte important in management-ul tensiunii arteriale, intrucat actioneaza pe tubii contorti distali si pe tubii colectori ai nefronului, stimuland reabsorbtia sodiului la schimb cu postasiul sau cu hidrogenul, fiind implicat nu numai in mentinerea tensiunii arteriale, cat si in mentinerea echilibrului acido-bazic.Daca aldosteronul face reabsorbtia de sodiu, iar clorul urmeaza pasiv acest mineral, are loc si o reabsorbtie de apa, care implicit va creste tensiunea arteriala si volumul de sange. In momentul in care secretia acestui hormon nu functioneaza cum trebuie, apar procese precum boala Conn (in hipersecretie) sau boala Addison, etc.

Din punct de vedere chimic, aldosteronul are formula chimica C21H28O5 si o greutate de 360.45 grame per mold de substanta. Este un hormon sintetizat din colesterol, a carui secretie este stimulata in urmatoarele conditii:

1) cresterea plasmatica a concentratiei de angiotensina III, un metabolist al angiotensinei II;
2) cresteea plasmatica a angiotensinei II, a hormonului adrenocorticotrop sau a nivelului de potasiu/hidrogen din sange;
3) prin stimulare artificiala cu ajutorul adrenoglomerulotropinei, o substanta obtinuta din extracte pineale;
4) de catre niste receptori localizati in atriile inimii. Ei functioneaza intr-un sistem de feedback, in care daca detecteaza o tensiune arteriala mai mica, stimuleaza glanda suprarenala sa secrete aldosteron, care la randu-i, va stimula reabsorbtia de sodiu din urina (si nu numai, intrucat celule-le tinta ale acestui hormon se afla si in glandele sudoripare, salivare si colice);

Fiziologia aldosteronului

Acest hormon, dupa cum am mai scris si mai sus, stimuleaza reabsorbtia de sodiu si secretia de potasiu/hidrogen prin urmatorul mecanism: actioneaza pe receptorii mineralocorticoidieni din tubii contorti distali si colectori ai nefronului prin mecanism activ (in sensul ca pompele de sodiu-potasiu sunt activate, secretand 3 ioni de sodiu din celula in lichidul interstitial si doi ioni de potasiu din lichidul interstitial in celula. Aceasta actiune va determina aparitia unui gradient, din care rezulta reabsorbtia sodiului.

Cat despre secretia de hidrogren (care apare in momentul in care ph-ul mediului intern devine mai mic, implicit mai acid), ea se face in celulele intercalate al tubilor colectori, combinand ionii de hidrogen cu ionul bicarbonat HCO3 (incarcat negativ), crescand astfel ph-ul mediului intern la valorile normale;
aldosteron

Controlul secretiei si sistemul renina-angiotensina-aldosteron

Probabil ati auzit de sistemul renina-angiotensina-aldosteron. El functioneaza, pe scurt, in felul urmator: in momentul in care volumul sanguin este redus, celulele juxtamedulare ale rinichiului stimuleaza conversia proreninei in renina (hormon cu rol de enzima), care mai apoi va fi secretata in sange, actionand asupra angiotensinogenului si activand angiotenina I la nivelul ficatului. Aceasta substanta va fi convertita in angiotensina II de catre o enzima care se gaseste la nivelul plamanilor. La randu-i, angiotensina II stimuleaza glandele suprarenale sa produca aldosteron, iare de aici se ba repeta intregul mecanism de mai sus pana ce se va detecta o tensiune arteriala situata in parametri normali. Acest sistem este foarte precis in mod fiziologic, insa atunci cand apare o hiperactivitate, pacientii sufera de tensiune arteriala marita, care in timp vaduce la insuficientarenala, insuficienta cardiaca si alte efecte. El este mult mai complex de fapt, intrucat angiotensina II actioneaza nu numai asupra zonei corticale aglandelor suprarenale, cat face si vasoconstrictie (pentru a creste tensiunea arteriala), actioneaza si asupra glandei pituitare anterioare (pentru a stimula secretia de hormon antidiuretic, implicit reabsorbtia de apa), asupra sistemului nervos vegetativ simpatic, precum si direct pe tubii distali si colectori ai rinichiului. Vom discuta despre intregul mecanism intr-un articol viitor, intrucat este un subiect important, care merita un articol separat.

Secretia de aldosteron mai este stimulata si de catre adrenocorticotropina (cunoscuta si sub denumirea de ACTH), cel mai probabil prin stimularea formari deoxicorticosteronului, un precursor al aldosteronului.

De asemenea, acest hormon mai creste si in timpul socurilor hipovolemice, in timpul sarcinii, precum si datorita arsurilor si a endotoxinelor.

Conditii patologice asociate cu aldosteronul sunt hiperaldosteronimism primar, hiperaldosteronimism secundar, hipoaldosteronimism etc.

Sursa articol: Tratat de Fiziologie Umana – de Gh. Badiu si I. Teodorescu Exarcu.

Distribuie acest articol!

Articole recente

Lasa un comentariu

© 2021 Medicina 101 – Boli, Simptome si Tratamente. Toate drepturile rezervate. Articolele de pe acest site au caracter informativ. Nu incercati sa va autodiagnosticati sau sa va tratati pe baza informatiilor citite, intrucat multe boli au simptome comune, dar tratamente diferite. Pentru orice problema medicala adresati-va doar cadrelor medicale specializate.. Statistici T5