Adrenalectomie – ce presupune?

Termenul de adrenalectomie se refera la extirparea uneia sau ambelor glande suprarenale.
glande suprarenale pozeGlandele suprarenale sunt in polul superior al rinichilor. Ele secreta adrenalina/epinefrina, cortisol, noradrenalina/norepinefrina, aldosteron, estrogeni, etc. De asemenea, ele invelesc rinichii asemeni unei caciuli si sunt pozitionate la nivelul vertebrei a XII-a toracice. Cu peste 60 de arteriole, sunt printre cele mai vascularizate organe interne din corp.
In mod normal, adrenalectomia e efectuata clasic, insa poate fi efectuata si laparoscopic, caz in care inciziile sunt mult mai mici iar timpul de recuperare este semnificativ mai redus.

Cand si de ce este necesara?

Excizarea glandelor suprarenale este necesara atunci cand pacientii prezinta tumori la nivelul lor (indiferent ca sunt maligne ori benigne). Daca in cazul in care tumorile sunt maligne e de inteles necesitatea operatiilor, in cazul tumorilor benigne e bine de stiut ca unul dintre hormonii amintiti mai sus este secretat la un nivel cu mult superior fata de normal, astfel ca rolul operatiei este acela de a readuce la normal sistemul hormonal. Totodata, cum hormonii secretati de aceste glande pot agrava unele conditii medicale (cancerul la san este un exemplu potrivit), operatia este, binteinteles, necesara.

Despre procedura

poze vena cava In poza alaturata se poate observa cat de apropiata e vena cava de glandele suprarenale. Fiind puternic vascularizata si destul de lata, exista riscul unei hemoragii puternice in cazul in care, din cauza unei greseli este si ea sectionata. In plus, in apropiere se gasesc si pancreasul si splina, astfel ca, chirurgii trebuie sa fie extrem de atenti sa nu sectioneze nimic altceva in afara de glandele adrenale.

In cazul adrenalectomiei clasice, abordarea se poate face fie frontal, fie lateral, fie posterior. Depinde destul de mult de marimea tumorei, dar si de alti factori. Daca este nevoie ca doar una dintre glande sa fie extirpata, atunci chirurgul va face incizia exact sub ultimele coaste, pe partea in care s-a detectat existenta tumorii.

Abordarea posterioara, desi mult mai rapida, nu permite o vizualizarea prea buna a zonei, astfel ca cei mai multi chirurgi prefera sa abordeze adrenalectomia prin lateral. Singurul dezavantaj e faptul ca in cazul in care ambele glande trebuie sa fie extirpate, chirurgii trebuie sa le scoata pe rand, lucru care creste semnificativ timpul efectiv al operatiei, dar si timpul de recuperare.

Adrenalectomie laparoscopica

Avantajul acestei proceduri e faptul ca nu trebuie sa deschida cutia toracica. In schimb, sunt efectuate 4 incizii mici (de sub 1 centimetru), in care sunt introduse pe flancuri un laparoscop si alte unlete cu care chirurgul efectueaza operatia. Este o tehnica minim invaziva, cu un timp de recuperare semnificativ mai mic fata de operatia efectuata clasic.

Riscuri

Fiind o operatie delicata care vizeaza restabilirea echilibrului hormonal, exista o serie de temeri cu privire la evolutia postoperatorie a pacientului. Majoritatea privesc aspecte precum fluctuatii ale tensiunii arteriale, diferite probleme metabolice.
Totodata, sunt si cateva riscuri in timpul operatiei. Asa cum am mentionat mai sus, exista riscul ca splina si pancreasul sa fie atinse de bisturiu, dar si ca vena cava sa fie sectionata, lucru care in mod automat, ar produce o hemoragie destul de serioasa. Tocmai de aceea, chirurgii prefera din ce in ce mai des efectuarea adrenalectomiei pe cale laparoscopica, tocmai pentru a avea un control mai bun asupra operatiei, dar si pentru a minimiza pe cat posibil timpul de recuperare.Distribuie acest articol!

Articole recente

Lasa un comentariu

© 2021 Medicina 101 – Boli, Simptome si Tratamente. Toate drepturile rezervate. Articolele de pe acest site au caracter informativ. Nu incercati sa va autodiagnosticati sau sa va tratati pe baza informatiilor citite, intrucat multe boli au simptome comune, dar tratamente diferite. Pentru orice problema medicala adresati-va doar cadrelor medicale specializate.. Statistici T5