Adenom de prostata – pe scurt


Denumirea corecta din punct de vedere medical este de hiperplazie benigna de prostata. Este o boala extrem de frecventa in randul barbatilor de peste 50 de ani si se manifesta prin dificultati in initierea mictiunii, jet intrerupt, scaderea fortei si calibrului jetului urinar, mictiuni in timpul noptii (nicturie), cresterea frecventei mictiunilor, acestea devenind imperioase (nu pot fi amanate).

La tuseul rectal se poate simti cresterea in dimensiuni a prostatei, dar suprafata acesteia ramane regulata, ceea ce o diferetiaza de o tumora maligna. Pentru un diagnostic mai sigur se indica o ecografie abdominala, la care se poate determina si volumul rezidual (volumul de urina care ramane la nivel vezicii dupa mictiune). Ecografia endorectala este si mai performanata, dar aceasta este mai greu suporata de catre pacient.

Trebuie efectuat examenul de urina pentru excluderea unei infectii suprapuse, dar trebuie determinate si valorile sanguine ale creatininei, pentru a exclude o afectare renala datorata obstructiei de durata a uretrei (prostata se gaseste de jur imprejurul uretrei si datorita cresterii in dimensiuni o poate comprima).
Aceasta afectiune trebuie deosebita de alte afectiuni cum ar fi stricturile de pe uretra, care ar putea sa aiba aceleasi simptome, un calcul vezical, care poate obstrua deasemenea portiunea initiala a uretrei, sau chiar de o formatiune maligna a vezicii urinare sau a prostatei. Pacientii cu diabet prezinta si afectare nervoasa si in cazul unui astfel de pacient diagnosticul diferential trebuie facut cu asa numita vezica neurogena. Si infectiile de tract urinar sau de prostata (prostatite) pot determina simptome asemanatoare.

Tratamentul trebuie sa includa antibiotice, daca este suprapusa si o infectie de tract urinar. Cea mai buna combinatie este Trimetoprim-Sulfametoxazol. Apoi trebuie redus aportul de lichide, in special seara, pentru ca pacientul sa nu se trezeasca din somn pentru a urina.


Tratamentul specific se face cu alfa1 blocante-Tamsulosin (Omnic), care determina reducerea marcata a simptomelor. Daca prostata are dimensiuni foarte mari se asociaza si un inhibitor de 5alfa-reductaza- Finasterid (Proscar). Urmarirea tratamentului se face prin observarea dimensiunilor ecografice a prostatei, dar si printr-un chestionar adresat pacientului care umrareste evolutia simptomelor.
Se recurge la rezectia trasuretrala (prin interiorul uretrei) cand simptomele devin intolerabile, retentia urinara nu scade dupa tratament, apare hematuria recurenta sau o insuficienta renala progresiva din cauza obstructiei.

Distribuie acest articol!

Articole recente

Lasa un comentariu

© 2021 Medicina 101 – Boli, Simptome si Tratamente. Toate drepturile rezervate. Articolele de pe acest site au caracter informativ. Nu incercati sa va autodiagnosticati sau sa va tratati pe baza informatiilor citite, intrucat multe boli au simptome comune, dar tratamente diferite. Pentru orice problema medicala adresati-va doar cadrelor medicale specializate.. Statistici T5