Valva mitrala – localizare, anatomie fiziologie

Ce este valva mitrala? Este cunoscuta ca fiind si valva atrioventriculara stanga si este pozitionata intre atriul drept si cel stang. Impreuna cu valva tricuspida poarta numele de atrioventriculare intrucat sunt pozitionate intre atrii si ventricule si stabilesc si controleaza fluxul de sange din inima.
valva mitrala imagine


In timpul diastolei, valva mitrala se deschide ca urmare a presiunii exercitate de atriul stang pe masura ce acesta se umple cu sange. Atunci cand valva mitrala se deschide, sangele ajune in ventriculul stang si diastola se inchide cu o contractie atriala.

Anatomie

Anatomic vorbind, v. mitrala nu se intinde pe o suprafata mai mare de 4-6 centimetri patrati. In partea de deschidere a ei se gaseste un inel fibros numit annulusul valvei mitrale. De asemenea, imediat langa annulus se gasesc cele 2 cuspe (anterioara si posterioara)
a) cea anterioara se insera intr-o proportie de 1/3 in inel;
b) cusprea posterioara se insera intr-o proportie de 2/3 in inel si are o suprafata mai mare decat cea anterioara.
Aceste 2 cuspe au rolul de a preveni prolapsul valvei mitrale in atriul stang.
Atasate de cele 2 cuspe se gasesc cordajele primare si secundare, atasate de cuspe si de muschii papilari/pilieri, care la randu-le, nu sunt altceva decat proiectii din peretele ventriculului stang.

Notiuni de fiziologie


In timpul diastolei ventriculare stangi, pe masura ce presiunea scade in ventriculul stang, valva mitrala se deschide, iar sangele ajunge din atriul stang in ventricul. Intr-o ecocardiografie Doppler, valul de sange (aproximativ 70-80% din cantitatea totala din atriu) poarta denumirea de E Wave.
Contractia atriului stang in timpul in timpul diastolei ventriculului de aceeasi parte face ca sangele sa fie transportat inaintea inceputului sistolei ventriculare pe partea stanga.
Annulusul mitral isi schimba forma si dimensiunile in ciclcul cardiac. Din cauza contractiei atriului stang, este de dimensiuni mai mici la sfarsitul sistolei atriale.

Distribuie acest articol!

Articole recente

Lasa un comentariu

© 2021 Medicina 101 – Boli, Simptome si Tratamente. Toate drepturile rezervate. Articolele de pe acest site au caracter informativ. Nu incercati sa va autodiagnosticati sau sa va tratati pe baza informatiilor citite, intrucat multe boli au simptome comune, dar tratamente diferite. Pentru orice problema medicala adresati-va doar cadrelor medicale specializate.. Statistici T5