Unghiul lui Treitz – anatomie

Unghiul lui Treitz a fost descris pentru prima data in 1853 de catre morfopatologul Vaclav Treitz si l-a descris ca fiind ligamentul suspensor al duodenului. El este practic ligamentul care leaga flexura duodenojejunala de muschiul diafragm si este compus din:
1) o parte musculara accesorie (dar cu tesut muscular striat), care coboara de la diafragm spre tesutul conjunctiv din jurul trunchiului celiac
2) o parte musculara neteda, care coboara de la trunchiul celiac spre flexura duodenojejunala, de regula legandu-se de a treia sau de a patra parte a duodenului, trecand printre pancreas si vena renala stanga, care practic tine flexura de diafragm.

unghiul lui treitzUnghiul lui Treitz este denumit astfel intrucat ligamentul omonim adesea involueaza. Totusi, acesta are o importanta majora in 2 situatii:
1) pentru a depista o eventuala malrotatie sau rotatie partiala intestinala

2) pentru a stabili daca hemoragiile digestive sunt superioare sau inferioare in felul urmator: hemoragiile in amonte de unghiul lui Treitz se considera hemoragii digestive inferioare, iar cele care sunt in aval sunt considerate hemoragii digestive inferioare.

Unii anatomisti mai denumesc aceasta structura ca fiind muschiul suspensor al duodenului, insa de regula poarta denumirea de ligament Treitz, insa toate acestea se refera la aceeasi structura.

Distribuie acest articol!

Articole recente

Lasa un comentariu

© 2021 Medicina 101 – Boli, Simptome si Tratamente. Toate drepturile rezervate. Articolele de pe acest site au caracter informativ. Nu incercati sa va autodiagnosticati sau sa va tratati pe baza informatiilor citite, intrucat multe boli au simptome comune, dar tratamente diferite. Pentru orice problema medicala adresati-va doar cadrelor medicale specializate.. Statistici T5