Traheita – definitie, cauze si tratament

Traheita bacteriala este o infectie (acuta sau cronica) cauzata cel mai adesea de infectia cu stafilococul auriu (staphylococcus aureus) care afecteaza in mod direct traheea.  Problema in cazul acestei conditii medicale e faptul ca traheea este blocata de bacterii, obturand astfel calea respiratorie. Se manifesta indeosebi la copii, posibil din cauza faptului ca traheele lor sunt mult mai mici fata de cele ale adultilor, astfel ca pot fi blocate mai usor de acumularile bacteriene.

Trebuie mentionat faptul ca traheita este o urgenta medicala, astfel ca prezentarea de urgenta la o unitate medicala nu este doar o optiune, ci o necesitate.

Simptome

Cel mai adesea, pacientii se prezinta la spital acuzand:
1) respiratii suieratoare;
2) febra (peste 38 de grade celsius);
3) tusa seaca nedureroasa in prima faza, urmand ca pe masura ce inflamatia traheei se extinde, tusea sa devina insotita de secretii purulente;
4) durere toracica cauzata de tuse;
5) dificultati de respiratie;

Cauze/Etiologie

Traheita poate fi cauzata de:
1) Infectia cu stafilococul auriu;
2) Haemophilus Inflenzae, bacil gram negativ numit si bacilul lui Pleiffer. Principala categorie de oameni infectati sunt scolarii din clasele mici si prescolarii;
3) Infectie streptococica hemolitica din grupul B;

Diagnostic diferential

Pana la stabilirea unui diagnostic exact, medicii mai au in vedere si urmatoarele posibilitati:
a) epiglotita;
b) citromegalovirus;
c) aspergiloza invaziva (infectie rapid progresiva ce apare la pacientii al caror sistem imunitar a fost supresat);
d) angina virala;

Tratament

In functie de abordarea pe care medicii o considera mai de ajutor, tratamentul se bazeaza pe:

a) proceduri medicale ca: bronhoscopie si/sau laringoscopie (folosite in princpiu pentru diagnosticare) cu scopul de a indeparta pseudomembranele formate pe trahee. De asemenea, fiind vorba de o urgenta medicala, scopul principal, in prima faza, este acela de a asigura pacientilor posibilitatea de a respira cat mai usor, cat mai aproape de respiratia normala. Acest lucru se poate realiza prin intubare nazotraheala.

b) medicatie. Tratamentul medicamentos incepe cu substante care combat stafilococul auriu si bacilul gram negativ Haemophilus Influenzae. Substantele utilizate sunt vancomicina sau cilindamicina (substanta mai nou utilizata) si cefotaxima in dozaje stabilite de doctori.

Alte informatii: Conform unor carti de specialitate, traheita poate avea cauze congenitale (copiii se nasc cu probleme in zona superioara a traheei). De asemenea, s-a constatat ca oamenii cu sinrom Down sunt predispusi la dezvoltarea acestei afectiuni.Distribuie acest articol!

Articole recente

Lasa un comentariu

© 2021 Medicina 101 – Boli, Simptome si Tratamente. Toate drepturile rezervate. Articolele de pe acest site au caracter informativ. Nu incercati sa va autodiagnosticati sau sa va tratati pe baza informatiilor citite, intrucat multe boli au simptome comune, dar tratamente diferite. Pentru orice problema medicala adresati-va doar cadrelor medicale specializate.. Statistici T5