Test de sarcina – ce este si cum functioneaza


Principiul pe care se bazeaza orice test de sarcina e simplu: daca pigmentul indicator se coloreaza, atunci sunt sanse mari ca femeia care a facut testul sa fi ramas insarcinata. Cel mai la indemana marker de detectie al unei sarcini e prezenta gonadotropinei corionice umane in sange sau in urina, intrucat acest hormon este secretat de catre corp numai dupa ce ovulul a fost fecundat si fixat pe uter.

Ce este gonadotropina corionica umana?
Structural vorbind, e o glicoproteina compusa din nu mai putin de 237 de aminoacizi. Are o subunitate identical cu cea a hormonului luteinizant (mentionat aici), foliculo-stmulant si TSH, dar si o subunitate beta (supranumita beta-gCG), care contine 145 de aminoacizi. Din punct de vedere functional, interactioneaza cu receptorii blastocistului si ajuta la mentinerea corpului galben in prima perioada de sarcina.
Datorita structurii asemanatoare cu cea a hormonului luteinizant, gonadotropina corionica poate fi folosita clinic pentru a stimula ovularea si producerea de testosterone in testicule.

Acest hormon incepe sa fie secretat la cateva zile dupa fecundatie, de regula atunci cand ovulul se fixeaza pe uter, iar placenta incepe sa se formeze, la circa 6-7 zile de la data conceperii. Din acest moment, rezultatul oricarui test de sarcina efectuat inaintea acestor 6-7 zile este irelevant. Exista si teste care pot detecta fecundarea ovulului in cel mult 24-48 de ore de la concepere, insa sunt mult prea scumpe pentru cei mai multi oameni.

test de sarcina medicina 101.com


De altfel, cantitatea de gonadotropina corionica continua sa creasca pana in a 20-a saptamana de sarcina, motiv pentru care efectuarea unui test se recomanda numai dupa intarzierea/ratarea unei menstruatii. De regula, menstruatia ar trebui sa apara la 14 zile de la data ovulatiei, astfel ca posibilitatea unui rezultat fals-negativ scade pe masura ce timpul trece. Acuratetea unui test de sarcina este influentata si de ziua ovulatiei, nu neaparat de actul conceperii sau de inseminare. In mod normal, spermatozoizii pot trai pana la 5 zile in tuburile falopiene, acolo unde asteapta practic ovulatia. Ce trebuie inteles e faptul ca fecundarea efectiva nu are neaparat loc in ziua ovulatiei si nici in momentul conceperii, ci poate avea loc si in urmatoarele zile. In functie de sensibilitatea testului de sarcina folosit (care poate fi si de 100 mlU/ml), rezultatele oferite pot sa nu arate intotdeauna realitatea, cu atat mai mult cu cat testul de sarcina este efectuat in perioada de inceput a secretiei de gonadotropina corionica, adica in primele 3 saptamani.

Referitor la acuratetea testelor obisnuite, ea este de aproximativ 97,5%, dar numai atunci cand testele se efectueaza intocmai instructiunilor. Rezultatele nu sunt influentate de droguri, alcool sau alte medicamente, cu exceptia celor care trateaza infertilitatea.

Distribuie acest articol!

Articole recente

Lasa un comentariu

© 2021 Medicina 101 – Boli, Simptome si Tratamente. Toate drepturile rezervate. Articolele de pe acest site au caracter informativ. Nu incercati sa va autodiagnosticati sau sa va tratati pe baza informatiilor citite, intrucat multe boli au simptome comune, dar tratamente diferite. Pentru orice problema medicala adresati-va doar cadrelor medicale specializate.. Statistici T5