Tahicardia atriala multifocala – cum o recunoastem

Ce este tahicardia atriala multifocala? Este o aritmie in care, practic, atriile se contracta mai rapid decat in mod normal, fiind stimulate de focare multiple din interiorul lor. Se intalneste indeosebi la pacientii cu varsta de peste 65 de ani care sufera de boli severe de sorginte cardiaca (precum insuficienta cardiaca, de exemplu), de sorginte respiratorie (de exemplu cu bronhopneumopatie cronica obstructiva – prescurtare BPOC sau cu insuficienta respiratorie.

Tahicardia atriala multifocala se diagnosticheaza cu ajutorul electrocardiogramei:
1) frecventa undelor p (corespunzatoare depolarizarii atriale) este de peste 100/minut, de regula intre 100 si 130
2) se pot gasi cel putin 3 morfologii diferite ale undei P pe aceeasi derivatie, insa fiecare unda p precede un complex QRS.
3) undele p sunt sunt separate prin linie izoelectrica
4) se pot intalni intervale P-P de marime diferita sau chiar intervale PR de lungime diferita, iar din aceasta cauza se poate face confuzie cu fibrilatia atriala.

Se trateaza cu blocante de calciu si administrare aditionala de potasiu si saruri de magneziu.

ATENTIE! Aceasta tulburare de ritm, lasata netratata, se poate transforma in fibrilatie atriala sau in flutter atrial.
tahicardie atriala multifocala - TAM
Bibliografie: Cardiologia. Autori: Luminita Vida-Simiti. Editura medicala Universitara Iuliu Hatieganu

Distribuie acest articol!

Articole recente

Lasa un comentariu

© 2021 Medicina 101 – Boli, Simptome si Tratamente. Toate drepturile rezervate. Articolele de pe acest site au caracter informativ. Nu incercati sa va autodiagnosticati sau sa va tratati pe baza informatiilor citite, intrucat multe boli au simptome comune, dar tratamente diferite. Pentru orice problema medicala adresati-va doar cadrelor medicale specializate.. Statistici T5