Slabire rapida – principii de urmat

Kilogramele in plus sunt foarte usor de acumulat, mai ales pentru cei tu tip somatic endomorf sau de catre sedentari, dar nu numai. Stiati, de exemplu, ca si persoanele active pot acumula rapid kilograme in plus in anumite circumstante? Exemplul cel mai bun il constituie cei care lucreaza pe camp, care apuca sa manance de doua ori pe zi, o data dimineata si o data seara, cand vin acasa. Daca toate caloriile din cadrul primei mese se ard rapid pe parcursul zilei, cu cele de pe timpul noptii lucrurile stau un pic altfel: in prima faza, glucoza (monozaharida principala din alimentatia noastra) va fi depozitata sub forma de glicogeen in ficat si in muschi), iar in situatia in care glicemia va fi la un nivel mai ridicat decat limita maxima admisa din punct de vedere fiziologic (110 mg/dl), sub actiunea insulinei se vor acizi grasi, care se vorĀ  esterifica cu gruparile glicerol si care astfel vor da trigliceridele, respectiv grasimea.

Cu alte cuvinte, chiar si cu un stil de viata activ, fara obiceiurile alimentare potrivite, se pot acumula rapid kilograme in plus.

Problema apare atunci cand vine vorba de pierderea acelor kilograme. Mai toata lumea isi doreste o slabire rapida si usoara, insa cu exceptia celor care au tip somatic ori endomorf, ori mezomorf, pierderea kilogramelor este un lucru relativ greu de infaptuit. De ce? Pentru ca multi au un metabolism lent, fie din cauza tipului somatic, fie din cauza obiceiurilor alimentare.
slabire rapida

Totusi, gratie cunostiintelor pe care le avem in materie de fiziologie, atunci cand vine vorba de slabit, se pot urma cativa pasi siguri care vor duce la pierderea tesutului adipos:

1) regimul alimentar trebuie sa fie hipocaloric. Asta inseamna ca numarul de calorii ingerate trebuie sa fie mai mic decat numarul de calorii arse.

2) exercitii fizice de minim 5 ori pe saptamana, cel putin cate 60 de minute. Desigur, cei cu kilograme multe in plus vor evita sa alerge din prima, pentru a nu pune presiune foarte mare pe coloana si pe genunchi. Exercitiile fizice au un scop dublu: acela de a stimula corpul sa apeleze la depozitele de grasime pentru energie, dar si pentru a accelera metabolismul.

3) se va evita pe cat posibil orice din categoria dulciurilor, sucurilor (cu zahar), precum si tot ce elibereaza rapid o mare cantitate de glucoza in sange, tocmai pentru a nu risca saturarea rezervelor de glicogen si conversia glucozei in acizi grasi, respectiv in trigliceride.

4) pentru o slabire rapida se vor folosi produse de slabit, dar nu pe cele care promit pierderea a 7 kilograme in 3 zile, ci pe cele populare, care sunt deja folosite cu succes de mii de oameni. Se recomanda intr-adevar ajungerea cat mai rapida la greutatea ideala sau macar pe undeva pe aproape, dar numai in conditiile in care nu se pune presiune mare pe corp. Cei care nu slabesc inteligent ajung sa puna inapoi mult mai multe kilograme decat cele initiale, uneori dublu.

Ce nu intelege multa lume care are kilograme in plus e faptul ca acele kilograme au fost puse ca urmare a unor erori in alimentatie si a sedentarismului. Tocmai de aceea se recomanda, in scopuri pur proactive, ca dupa ce se termina perioada de dieta sa nu se renunte la obiceiurile alimentare dobandite in timpul perioadei de slabit.

Distribuie acest articol!

Articole recente

Lasa un comentariu

© 2021 Medicina 101 – Boli, Simptome si Tratamente. Toate drepturile rezervate. Articolele de pe acest site au caracter informativ. Nu incercati sa va autodiagnosticati sau sa va tratati pe baza informatiilor citite, intrucat multe boli au simptome comune, dar tratamente diferite. Pentru orice problema medicala adresati-va doar cadrelor medicale specializate.. Statistici T5