Simptome scleroza multipla: lucruri pe care trebuie sa le stiti


Scleroza multipla este una dintre cele mai de temut boli ale secolului. Este o boala cunoscuta si sub denumirea de scleroza in placi sau de scleroza diseminata, in care sistemul nervos este vatamat. Practic, teaca de mielina care inveleste axonii si care asigura tranmiterea rapida a semnalelor nervoase este distrusa in cadrul unui proces inflamator in care deseori sunt afectate si oligodendrocitele, celulele care produc teaca de mielina. Astfel, organismul nu mai poate sa refaca teaca de mielina, lasand astfel neuronii expusi.

Cauzele sclerozei multiple nu sunt cunoscute. Exista teorii care spun ca de fapt boala ar fi declansata de o problema autoimuna, in care sistemul imunitar ataca teaca de mielina, dar si teorii care spun ca ea poate fi declansata de anumite infectii in combinatie cu anumiti factori de mediu.

Daca ne referim la simptomele sclerozei multiple, ele depind mult si de stadiul in care se afla boala. In literatura de specialitate se disting 4 tipuri de evolutie a bolii:
1. recadere-remisie;
2. secundar progresiva;
3. primar progresiva;
4. recadere regresiva;

In tipul 1, bolnavii resimt anumite simptome la intervale neregulate de timp, care mai apoi se diminueaza sau dispar pentru perioade de pana la ordinul anilor.
Tipul 2 apare dupa o perioada de recadere-remisie. Pe masura trecerii timpului, boala devine constant progresiva.
In tipul 3, simptomele se inrautatesc progresiv, pe masura ce timpul trece;
In tipul 4, simptomele sunt intermitente, insa degenerarea nervoasa are loc progresiv si constant inca din prima faza a bolii.

Inainte de a enumera simptomele si semnele acestei boli, trebuie inteles faptul ca multe dintre ele nu sunt specifice, deci nu pot fi atribuite automat sclerozei in placi. Totusi, ele constituie un motiv de ingrijorare, care ar trebui sa trimita pe oricine la un consult de specialitate.

Intrucat scleroza multipla poate afecta orice parte a creierului, simptomele nu sunt intotdeauna la fel. Tocmai de aceea, lista de semne si de simptome e destul de cuprinzatoare, insa ele nu se manifesta toate deodata:
1. vedere dubla (diplopie), adica perceperea a doua imagini atunci cand se priveste un obiect;
2. nevrita optica, in care imaginile percepute nu sunt clare, sau chiar din ce in ce mai slabe in intensitate, semn al afectarii nervului optic;
3. nistagmus – adica miscarea involuntara a ochilor, a globilor oculari;
4. paralizia unuia sau mai multor muschi motori ai ochilor, conditie denumita si oftalmoplegie;
5. imposibilitatea de a folosi anumiti muschi. In functie de gravitate, putem vorbi de pareze, hemipareze, parapareze, etc. Multi oameni nu isi mai pot folosi unul dintre picioare si sunt nevoiti sa il tarasca dupa ei;
6. pierderea tonusului muscular in membrele afectate;
7. atrofia musculara a organelor afectate;
8. dificultatea de inghitire a alimentelor (disfazie);
9. dificultatea in vorbire (afazie);
10. probleme in mentinerea posturii;
11. contractii involuntare ale muschilor, vizible in special in zona fetei;
12. anumite reflexe sunt disfunctionale (in literatura medicala ele sunt MSRs, Babinski, Hoffman, Chaddock);
13. senzatia de amorteala nejustificata in membrele afectate (in special in faza de inceput a bolii);
14. nevralgie trigeminala, in care apar dureri in zona fetei, ca urmare a afectarii nervului cranian trigemen;
15. disfunctie proprioceptiva, adica imposibilitatea de a simti prezenta anumitor membre;
16. pierderea coordonarii miscarilor;
17. pierderea controlului asupra sfincterelor anale si asupra vezicii urinare;
18. ejaculare retrograda (nu este o conditie grava, insa poate fi cauza de infertilitate);
19. aparitia starilor depresive;
20. miscari extrem de rigide.


Dintre ele, simptomele care apar in prima faza sunt: vederea incetosata, senzatia de amorteala in membre, durere si spasme inexplicabile, senzatia de oboseala cronica si dezvoltarea unor probleme in mentinerea echilibrului. Unii oameni mai au si probleme cognitive (au probleme in a se exprima sau cu memoria) si incep sa dezvolte stari depresive. Aparitia acestor simptome impune o vizita neaparata la un neurolog. Diagnosticarea sclerozei multiple nu se poate face doar pe baza simptomelor clinice (intrucat necesita niste teste in plus), insa o vizita la un consult medical de specialitate e un punct de plecare.

Surse:
1. Manualul Merck de Diagnostic si Tratament;
2. Depression and Psychosis in Neurological Practice (de Daroff R, Fenichel G si Jankovic J);

Distribuie acest articol!

Articole recente

Lasa un comentariu

© 2021 Medicina 101 – Boli, Simptome si Tratamente. Toate drepturile rezervate. Articolele de pe acest site au caracter informativ. Nu incercati sa va autodiagnosticati sau sa va tratati pe baza informatiilor citite, intrucat multe boli au simptome comune, dar tratamente diferite. Pentru orice problema medicala adresati-va doar cadrelor medicale specializate.. Statistici T5