Simptome cancer de prostata


Cancerul de prostata e o forma lenta de cancer, care apare indeosebi la barbatii trecuti de varsta de 50 de ani. Desi este o forma in care metastazele apar lent, exista si cazuri in care boala a avut un parcurs foarte agresiv. Totusi, trebuie mentionat si faptul ca multi barbati nici macar nu au simptome, moartea lor survenind din cu totul alte cauze, asta in ciuda prezentei unei tumori maligne in corpul lor.

Factorii de risc predominanti includ persoanele cu istoric similar (in care au mai fost cazuri de cancer de prostata pe linie paterna), obezitatea si nu in ultimul rand, varsta. De regula, varsta de diagnosticare a acestui tip de cancer fluctueaza in jurul la 65-75 de ani, cu mentiunea ca fazele incipiente sunt asimptomatice, iar multi barbati efectiv nici macar nu banuiesc ca ar fi ceva in neregula cu ei. In familiile in care exista aceeasi boala, membrii tineri de tip masculin au sanse de doua ori mai mari de a dezvolta aceasta boala la batranete in comparatie cu persoanele care nu au istoric pozitiv in familie. De asemenea, mai multe studii independente au aratat ca persoanele a caror dieta nu include vitamina D in cantitatile necesare au sanse marite de a avea tumori maligne.

Simptomele cancerului de prostata

In faza incipienta, cele mai des intalnite simptome sunt:
a) cresterea frecventei urinarii;
b) urinarea apare indeosebi noaptea;
c) aparitia sangelui in urina;
d) urinarea e dureroasa;
e) contactele intime sunt dureroase sau bolnavii nu mai pot avea contacte intime;
f) piedere inexplicabila in greutate;


In fazele avansate ale bolii, pacientii pot avea si simptome precum:
a) dureri osoase nejustificate in zonele din jurul prostatei;
b) dureri de femur in zona proximala;
c) slabiciune in membrele inferioare, lucru care sugereaza ca tumora a ajuns sa apese pe coloana vertebrala;
d) incontinenta fecala si urinara;

Daca aveti oricare dintre aceste simptome, atunci poate ar fi o idee buna sa va prezentati la o unitate spitaliceasca pentru investigatii amanuntite. Daca tesutul canceros nu s-a propagat la organele din jur, atunci sansele de vindecare sunt foarte bune, chiar daca asta presupune efectuarea unei operatii sau a unor sesiuni de radioterapie.

Distribuie acest articol!

Articole recente

Lasa un comentariu

© 2021 Medicina 101 – Boli, Simptome si Tratamente. Toate drepturile rezervate. Articolele de pe acest site au caracter informativ. Nu incercati sa va autodiagnosticati sau sa va tratati pe baza informatiilor citite, intrucat multe boli au simptome comune, dar tratamente diferite. Pentru orice problema medicala adresati-va doar cadrelor medicale specializate.. Statistici T5