Simptome apendicita acuta


Apendicita acuta consta in inflamatia apendicelui, de cele mai multe ori prin obstructie si infectie consecutiva, care poate sa duca pana la perforatie acestuia. Apare la toate varstele, dar este mai frecventa intre 10 si 40 de ani. Este o urgenta chirurgicala care trebuie tratata prin inlaturarea apendicelui, laparoscopic sau printr-o interventie deschisa. De aceea este necesar ca diagnosticul (mai multe despre diagnostic in manualul Merck) sa fie prompt.
Cel mai frecvent simptom care apare este durerea. Aceasta poate fi localizata initial in epigastru ( zona abdominala mijlocie superioara- corespunzatoare stomacului) sau in jurul ombilicului. Poate sa apara brusc sau sa fie precedata de discomfort abdominal. Dupa cateva ore sau zile durerea se localizeaza in zona inferioara dreapta a abdomenului, moment in care devine intensa si continua. Daca procesul inflamator se extinde, pacientul poate simti o durere abdominala generalizata.

Apendicele este localizat in prima parte a colonului, mai exact in zona de jonctiune a intestinului gros cu cel subtire, fapt care ii ofera o natura predispusa la inflamatii si infectii.
Dupa ce apare durerea, o mare parte din pacienti prezinta greturi si varsaturi. Datorita inflamatiei intestinale, apare constipatia, iar in formele severe tranzitul se sisteaza.
Apar ascensiuni febrile de pana la 38 de grade C. Cresterile peste acesta valoare, insotite de frison, reprezinta un semn de perforatie.

Daca se palpeaza pielea din zona apendiculara- abdomenul drept inferior, apare o sensibilitate tegumentare crescuta. Daca palparea se face profund, se poate simti chiar senzatia de aparare musculara. Asadar triada simptomatica specifica pentru primele 24 de ore este: durere provocata, hiperestezie cutanata si aparare musculara.

Pentru un diagnostic mai precis medicii folosesc trei puncte dureroase: Mc Burney– pe linia care uneste spina iliaca anterosuperioara cu ombilicul, la 4-5 cm de spina iliaca, Lanz– la unirea treimii externe cu treimea medie a liniei bispinoase si Sonnenburg– la unirea liniei bispinoase cu marginea dreptului abdominal.


Si semnul Blumberg poate fi pozitiv in apendicita acuta. El consta in apasare si decomprimare brusca in zona apendicelui. Durerea mai puternica va fi resimtita in timpul decompresiunii. Un alt semn folosit este cel al psoasului, cand membrul inferior drept se sustine la 45 de grade si se palpeaza zona profund. Manevra Rovsing presupune exercitarea presiunii in portiunea inferioara stanga a abdomenului si deplasarea retrograda a continutului gazos prin compresiune dinspre stanga spre dreapta pe cadrul colic, durerea aparand in partea dreapta.

Distribuie acest articol!

Articole recente

Lasa un comentariu

© 2021 Medicina 101 – Boli, Simptome si Tratamente. Toate drepturile rezervate. Articolele de pe acest site au caracter informativ. Nu incercati sa va autodiagnosticati sau sa va tratati pe baza informatiilor citite, intrucat multe boli au simptome comune, dar tratamente diferite. Pentru orice problema medicala adresati-va doar cadrelor medicale specializate.. Statistici T5