Semne si Simptome in Boala Basedow-Graves


Glanda tiroida, cea mai mare glanda endocrina a organismului uman, este situata in zona cervicala, in partea anterioara a gatului. Aceasta este un organ nepereche, formata din doi lobi, uniti intre ei prin istmul tiroidian, aflati de o parte si de cealalta a laringelui, in partea superioara, si a traheei, in partea inferioara. Este acoperita de fascie dubla, cea interna trimitand septuri in interiorul glandei, cea externa continuand fascia cervicala. In ceea ce priveste structura interna a glandei tiroide, aceasta este formata din celule dispuse sub forma unor foliculi, care contin in interiorul lor o substanta moale, gelatinoasa, numita coloid. Coloidul contine molecule proteice de tirozina, care, in urma reactiei de iodurare, vor forma hormoni tiroidieni, triiodotironina si tiroxina. Acestia intervin atat in dezvoltarea psihica cat si a celei morfologice, alaturi de hormobul de crestere (STH), insulina si hormonii sexuali (testosteron si estrogeni).
Una dintre disfunctiile hormonale cauzate de hipersecretia acestei glande se numeste boala Basedow-Graves sau gusa exoftalmica. Aceasta este boala relativ frecventa, insa se manifesta mai pregnant in jurul varstei de 30-40 de ani.
Manifestarile majore ale acestei afectiuni se manifesta sub forma:
1) tireotoxicozei, caracterizata prin marirea excesiva a glandei in urma hipersecretiei hormonilor tiroidieni;
2) nervozitate;
3) transpiratie excesiva;
4) scadere nejustificata in greutate in ciuda apetitului crescut;
5) dureri musculare si slabiciune rezultate in urma catabolismului proteic accentuat;
6) eritem facial;
7) aparitia in unele cazuri a exoftalmiei (adica iesirea din orbite a globilor oculari), datorata edemului retroorbitar survenit in urma cresterii tensiunii arteriale si a debitului cardiac. Dermopatia se manifesta prin tegumente fine, calde si umede, prurit, unghii friabile si lucioase.

imagini basedow graves


Cauzele acestei boli sunt numeroase insa cea mai des intalnita disfunctie cauzatoare de gusa exoftalmica este existenta limfocitelor intratiroidiene, care produc anticorpii antireceptori TSH cu efect stimulator asupra eliberarii hormonului tireotrop (TSH) din adenohipofiza, care stimuleaza producerea de hormoni tiroidieni. Acestia se depoziteaza in interiorul foliculilor glandulari, pana la eliberarea lor in sange in urma retrocontrolului hipotalamo-hipofizo-tiroidian, ducand astfel la marirea in volum a glandei.

Distribuie acest articol!

Articole recente

Lasa un comentariu

© 2021 Medicina 101 – Boli, Simptome si Tratamente. Toate drepturile rezervate. Articolele de pe acest site au caracter informativ. Nu incercati sa va autodiagnosticati sau sa va tratati pe baza informatiilor citite, intrucat multe boli au simptome comune, dar tratamente diferite. Pentru orice problema medicala adresati-va doar cadrelor medicale specializate.. Statistici T5