Purtatori asimptomatici de CoVid19

Probabil ca ati auzit in aceasta perioada despre persoanele care probabil, fie sunt purtatori sanatosi de CoVid19, fie sunt infectati, dar nu prezinta simptome. Ce inseamna acest lucru? Ei bine, faptul ca o persoana care a fost in contact direct sau indirect cu o persoana care a fost depistata pozitiv cu corona virus, poate insemna urmatoarele:
1) persoana a fost infectata si a fost testata timpuriu, dar asta nu inseamna ca simptomele nu vor aparea in viitor
2) persoana a fost infectata si a avut simptome minimale, nespecifice, fiind tratata ca o simpla raceala
3) persoana nu a avut simptome, dar asta nu inseamna ca nu a fost infectataMomentan, exista mai multe studii care arata date, nu neaparat contradictorii, dar mai degraba diferite, asta datorita esantionului pe care s-a facut studiul. Este cunoscut faptul ca CoVid19 afecteaza in mod diferit populatia, cu predilectie pe cei cu organisme imbatranite, tarate de patologii cronice, in timp ce tinerii infectati au sanse de supravietuire si recuperare cu mult mai mari. Insa datele sunt diferite: unii spun ca pana la 50% dintre contacti ar fi purtatori asimptomatici, altii spun ca intre 18-31%. Factorii care ar putea influenta acste studii sunt, evident: varsta persoanelor testate, gradul de expunere, momentul in care persoanele au fost testate in raport cu timpul de expunere, acuratetea testelor, dar si cine anume a fost testat si cine nu. De ce spun asta? Pentru ca in unele studii s-au luat in calcul doar persoanele care au avut rezultat pozitiv, indiferent ca au avut simptome sau nu, in alte studii au fost testati si contactii persoanelor cu test pozitiv, ori asta schimba semnificativ cifrele afisate de catre studiu.

Cazul cel mai interesant, pentru moment, este cel al navei de croaziera Diamond Princess, al carei echipaj cu tot cu pasageri a fost carantinat. Dintre persoanele aflate la bord, circa 700 de oameni au avut rezultat pozitiv perntru virusul Sars-Cov-2 (sau CoVid19, cum ii spunem noi), dar dintre ei, 350 au avut simptome.

Purtatorii asimptomatici sunt contagiosi, acesta fiind si motivul pentru care este nevoie de o perioada de carantina de 14 zile, tocmai pentru a nu ii expune si pe ceilalti, cunoscut fiind gradul de contagiozitate atat de mare pe care il are acest virus. Si la acest capitol exista inca date diferite, insa un consens ar fi ca ar trebui sa purtam masti, chiar si nechirurgicale, nu neaparat de protectie, dar mai degraba pentru a reduce expunerea celor din jur macar intr-un grad minimal atunci cand interactionam cu altii.
covid 19

Distribuie acest articol!

Articole recente

Lasa un comentariu

© 2021 Medicina 101 – Boli, Simptome si Tratamente. Toate drepturile rezervate. Articolele de pe acest site au caracter informativ. Nu incercati sa va autodiagnosticati sau sa va tratati pe baza informatiilor citite, intrucat multe boli au simptome comune, dar tratamente diferite. Pentru orice problema medicala adresati-va doar cadrelor medicale specializate.. Statistici T5