Progesteron – hormonul necesar fertilitatii

Progesteronul este un hormon produs de catre ovar, dar si de catre corpul galben, depinzand atat de secretia hipotalamusului de hormoni eliberatori ai hormonului luteinizant, cat si de adenohipofiza, care secreta in sange hormonul luteinizant. Din punct de vedere structural, in molecula lui se gasesc 21 de atomi de carbon, iar el este secretat in principal de catre corpul galben (formatiune rezultata in urba eliberari ovulului de catre un folicul matur) dupa ovulatie.IMPORTANT: Rolul sau principal este de a pregati terenul, in speta uterul, pentru implantarea ovulului fecundat pe uter, proces care poarta si denumirea de nidatie.

Totusi, progesteronul nu are doar acest rol, el fiind implicat si in alte procese care au loc la nivelul unor alte parti ale aparatului reproducator feminin sau chiar si la nivelul glandelor si formatiunilor anexe:

1) asupra sanilor: creste acinii glandulari si creste temperatura corpului dupa ovulatie. De asemenea, in doze famacologice, poate scadea cantitatea de sodiu din sange si o poate creste pe cea din urina.
2) asupra colului uterin: modifica glera cervicala (termen medical pentru mucusul cervical), in sensul ca din lichidul transparent si vascos, ea se coaguleaza si mai apoi dispare;
3) asupra miometrului (stratul muscular al uterului) – scade contractilitatea acestuia, prescum si efectele oxicocinei asupra lui;
4) asupra endometrului (stratul functional a uterului) – induce activitatea interna secretorie, in urma caruia apare glicogen (forma de depozitare a glucozei) in celule, apar spinele conjunctive, iar aparatul circulator din zona capata o forma spiralata;
5) asupra vaginului: determina descuamarea si plicaturarea celulelor, la care se adauga si efecte de scadere in dimensiune a celulelor acidofile, precum si de aparitie ale unor celule intermediare;Alte roluri ale progesteronului:
1) poate impiedica avortul spontan;
2) activeaza limfocitele placentare si pe cele deciduale, care la randu-le, vor secreta o proteina cu proprietati antiagregante si antiinflamatoare (PIBF, adica un factor de blocare indus de progesteron), care vor scadea sinteza citokineelor inflamatorii.

Ciclul menstrual are 2 faze, proliferativa si luteala, iar in ambele se secreta progesteron, cu mentiunea ca acest hormon este secretat in cantitati pana la de 20 de ori mai mari in timpul fzei luteale, in speta dupa ovulatie, cand foliculul matur se transforma in corp galben, principalul producator de progesteron.

Sursa articol: editia a IV-a a Manualului de Ginecologie Endocrinologica, de Petrache Vartej, Ioana Vartje si Catalina Poiana.

Distribuie acest articol!

Articole recente

Lasa un comentariu

© 2021 Medicina 101 – Boli, Simptome si Tratamente. Toate drepturile rezervate. Articolele de pe acest site au caracter informativ. Nu incercati sa va autodiagnosticati sau sa va tratati pe baza informatiilor citite, intrucat multe boli au simptome comune, dar tratamente diferite. Pentru orice problema medicala adresati-va doar cadrelor medicale specializate.. Statistici T5