Probleme stomatologice la copii – un risc imens pe viitor!

Stim ca Romania se afla printre ultimele pozitionate la capitolul de consum de pasta de dinti, sapun si alte obiecte sanitare, lucru confirmat de studiul aparut chiar la inceputul acestui an, un studiu care arata ca pe cap de locuitor, in Romania se consuma de 3 ori mai putina pasta de dinti decat media in Uniunea Europeana. De asemenea, un lucru semnalat si de catre cei de la Recorder, situatia danturii mai ales in mediul rural si mai ales la copii este una problematica, acestia avand probleme dentare inca de la varste fragede, atunci cand cariile ar trebui sa le fie straine. Toate acestea cumulate expun populatia la un risc major, riscul pe termen lung nefiind acela de a avea probleme doar in cavitatea orala, ci si la nivel sistemic, igiena slaba a cavitatii orale fiind corelata, de exemplu, cu unele cazuri de endocardita sau de dezvoltare prematura a placilor de aterom.

Pentru a preveni problemele dentare la copii, dar si pentru a le trata pe cele existente, au inceput sa apara clinici stomatologice pentru copii (cum este clinica KopfZeit din Bucuresti, de exemplu), specializate pentru lucrul cu micutii. Profilaxia problemelor dentare este esentiala la copii din mai multe motive:

a) cariile si alte probleme dentare sunt mai ieftine de prevenit decat de tratat.
b) educatia ce pune accent pe preventie duce la intarzierea aparitiei problemelor in cavitatea orala, care ulterior pot generaliza.
c) problemele tratate la scurt timp dupa ce au aparut sunt mult mai ieftin de tratat decat problemele serioase, care pot necesita investitii serioase
d) ii invata pe copii ca medicii sunt prietenii lor.
Clinica stomatologica Kopfzeit
Referitor la ultimul punct, unul dintre motivele pentru care cei mici refuza adesea orice contact cu doctorii e faptul ca acestia sunt amenintati deseori acasa ca daca nu sunt cuminti, vor fi dusi la doctor sa le fie facuta o injectie. Sunt de inteles, asadar, reactiile acestora cand ajung la medic, fie el si pediatru, nu stomatolog.

Tocmai de aceea, este esential ca atunci cand intra in contact cu medicul intr-un cabinet stomatologic, mediul trebuie sa fie cat se poate de prietenos. Este de salutat, asadar, aparitia clinicilor specializate pe lucrul cu copiii, precum cea amintita mai sus, cu aparatura adaptata pentru lucrul cu cei mici, cu un decor adaptat varstei pacientilor care le calca pragul (cu desene animate si personaje cunoscute din basme, filme si nu numai), dar mai ales, cu toata rabdarea din lume pentru ca mersul la dentist sa nu mai fie un lucru de temut.

Contactul cu mediul spitalicesc, cu aparatura si obiecte ascutite si stralucitoare de metal poate fi intimidant si pentru adulti, iar daca ne raportam la copii, e lesne de inteles teama cu care acestia pasesc in cabinete, o teama care poate fi accentuata si de catre parinti. In schimb, daca percep cabinetul medicului ca pe unul prietenos, in care nu li se intampla nimic rau si in care interventiile nici nu dor, frica de dentist dispare, luru care se va propaga si la varste mai mari.

Pana la varste adulte, tine de responsabilitatea parintilor ca cei mici sa fie vazuti regulat de catre un medic stomatolog, atat cu rol profilactic, dar si pentru a trata rapid eventualele carii sau deplasari nefiziologice ale danturii. Cu alte cuvinte, resursele exista (de la cabinete personalizate si cadouri pe care cei mici le primesc la sfarsitul consultatiei daca au fost cuminti la anestezii prin inhalosedare care, evident, nu dor), dar tine si de parinti sa aiba grija nu doar de sanatatea sistemica a copiilor lor, cat si de sanatatea cavitatii orale.

Distribuie acest articol!

Articole recente

Lasa un comentariu

© 2021 Medicina 101 – Boli, Simptome si Tratamente. Toate drepturile rezervate. Articolele de pe acest site au caracter informativ. Nu incercati sa va autodiagnosticati sau sa va tratati pe baza informatiilor citite, intrucat multe boli au simptome comune, dar tratamente diferite. Pentru orice problema medicala adresati-va doar cadrelor medicale specializate.. Statistici T5