Polimenoree – tratament si solutii

Termenul de polimenoree este definit ca fiind suita de cicluri menstruale cu o durata mai mica de 21 de zile, de regula cu o durata de 17-21 de zile. In polimenoree, sangerarile pot fi normale, dar pot fi si prelungite sau abundente.

De regula, motivul pentru care acest proces are loc este scurtarea fazei proliferative a endometrului, dar si a celei secretorii. Cel mai adesea, cauza este scurtarea fazei proliferative. Aceste procese sunt insotite si de lipsa ovulatei, implicit de sterilitate.Tratament

Tratamenul polimenoreei include 3 aspecte:
a) oprirea hemoragiei;
b) reanimarea bolnavei, atunci cand acest lucru este necesar;
c) echilibrarea sistemului hormonal, la care se adauga si eliminarea recidivelor.

a) oprirea hemoragiei: se folosesc medicamente care stimuleaza contractiile uterului. Aceste medicamente se numest uterotonice si includ derivati ai ergotinei, ergomet si metergyn injectabil). Leon Speroff, unul dintre cei mai cunoscuti doctori in domeniul fertilitatii recomanda folosirea contraceptivelor orale de doua ori pe zi pentru o perioada de 5 pana la 7 zile. Se poate recurge la chiuretaj hemostatic, cu mentiunea ca aceasta procedura permite explorarea functionala a endometrului (mucoasa interna a uterului). Totusi, pana la aceasta optiune se pot folosi si medicamente cu actiune antifibrinolitica si hemostatica. De exemplu, se poate folosi acid epsilon-amino-caproic intrevanos sau per os in doza de 200-300 mg per kilogram corp intr-un interval de 24 de ore, dycynon in doza de 1500-2000 mg pe zi (impartita in 3-4 doze) sau intravenos, in doza de 750 de mg pe zi, impartita in cate 250 de mg per/fiola administrata intravens.

b) reanimarea bolnavei. Pe fondul unor hemoragii puternice si dese, unele paciente au nevoie sa fie reanimate, acest lucru facandu-se prin transfuzii de sange.

c) restabilirea echilibrului hormonal si impiedicarea recidivelor. Terapia pentru aducerea in parametri normali a sistemului hormonal in acest caz se face prin folosirea de sexo-steroizi, in speta prin folosirea estrogenilor si a progestativelor.

La acest capitol trebuie facuta diferenta intre tratamenul hipermenoreei si a polimenoreei. In hipermenoree, scopul este de a opri plaga menstruala si, ca urmare, se administreaza estrogen dupa 4 zile dupa terminarea menstruatiei. Se poate folosi si progesteron, caz in care terapia incepe cu patru zile inainte de data estimativa a inceperii sangerarilor.  O alta solutie ar fi o schema de tratament bazata pe estroprogestative, cu o durata de 10 zile (din ziua 10 a ciclului menstrual pana in ziua 25). Aceste medicamente au un efect bun, dar se administreaza nu mai mult de 10 zile.

In schimb, in polimenoree, trebuie vazuta care dintre faze este mai scurta, intrucat tratamentele sunt diferite. De exemplu, daca faza secretorie de progesteron este mai scurta, pacientelor li se va administra medroxiprogesteron in doza de 10 mg/zi, intre zilele 15-24 ale ciclului menstrual, pentru o perioadade 3 luni de zile. In schimb, daca faza proliferativa este scurta, se va administra benzoat de estradiol in doza de 2,5 mg pe zi, in zilele 5, 8 si 11 ale ciclului menstrual. La fel, tratamentul se va continua pentru 90 de zile.

Daca ovulatia lipseste, se pot administra la inductori de ovulatie (in cazul in care pacienta isi doreste o sarcina in viitorul apropiat), cu mentiunea ca trebuie avuta grija la dozarea acestora, pentru a evita suprastimularea.

Daca pacientele nu raspund la terapia conventionala, se poate recurge la GnRH si Danazol.

In ultima instanta, se poate recurge la o interventie chirurgicala de ablatie endometriala histeroscopica. Mai demult, chirurgii foloseau histerectomia, insa s-a constatat ca tehnica mentionata mai sus da rezultate mai bune.

Sursa articol: Ginecologie Endocrinologica, editia a IV-a revizuita si completata, de Petrache Vartej, Ioana Vartej si Catalina Poiana

Distribuie acest articol!

Articole recente

Lasa un comentariu

© 2021 Medicina 101 – Boli, Simptome si Tratamente. Toate drepturile rezervate. Articolele de pe acest site au caracter informativ. Nu incercati sa va autodiagnosticati sau sa va tratati pe baza informatiilor citite, intrucat multe boli au simptome comune, dar tratamente diferite. Pentru orice problema medicala adresati-va doar cadrelor medicale specializate.. Statistici T5