Polidipsie – definitie si cauze


Prin polidipsie intelegem senzatia de sete excesiva. Este un simptom al mai multor boli, insa nu reprezinta o boala in sine. Practic, oamenii au o senzatie de sete continua si, ca atare, consuma mult mai multe lichide decat au nevoie in mod normal. De regula, este un simptom primar al diabetului, care se manifesta atat la oameni, cat si la animale.

Nu trebuie confundata polidipsia cu senzatia de sete cauzata de bauturile sau suplimentele bazate pe cofeina. Aceasta substanta inhiba activitatea hormonului antidiuretic, astfel ca cei care consuma energizante, cafele sau sucuri de tip Cola tind sa aiba o diureza marita, cat si senzatia de sete continua.

Cauze

Cea mai frecvent afectata categorie de oameni care sufera de polidipsie sunt diabeticii, adica persoanele care sufera de diabet. Senzatia de sete excesiva se poate manifesta atat in faza primara a bolii, dar si in faza avansata, atunci cand medicatia specifica (sau mai bine zis, dozele curente) nu mai au efectul scontat. Senzatia de sete excesiva poate aparea si la persoanele cu hiperkalemie, la persoanele care au suferit o trauma fizica majora si care au avut o pierdere de sange (care a dus la scaderea volemiei), dar si in cazul altor boli in care apare deficit de apa in corp.

De asemenea, acest simptom apare atat in cazul diabetului zaharat, cat si in cazul diabetului insipid, precum si in cazul intoxicatiei cu medicamente anticolinergice sau antipsihotice (la care, de altfel, senzatia de sete si de gura uscata este uneori un efect secundar destul de des intalnit).

Trebuie mentionat ca aceasta problema poate aparea si in anumite boli psihiatrice, de regula la schizofrenici.

Distribuie acest articol!

Articole recente

Lasa un comentariu

© 2021 Medicina 101 – Boli, Simptome si Tratamente. Toate drepturile rezervate. Articolele de pe acest site au caracter informativ. Nu incercati sa va autodiagnosticati sau sa va tratati pe baza informatiilor citite, intrucat multe boli au simptome comune, dar tratamente diferite. Pentru orice problema medicala adresati-va doar cadrelor medicale specializate.. Statistici T5