Placenta praevia – cauza de hemoragie in sarcina

Placenta praevia este una dintre cele 3 cauze majore de aparitie ale hemoragiilor in sarcina, alaturi de decolarea prematura de placenta normal inserata si cauze precum debutul de travaliu sau eventualele leziuni ale aparatului genital, cu mentiunea ca sangerarile la care facem referire apar in a doua jumatate de sarcina, deci dupa saptamana 20.

Astazi o sa vorbim despre placenta praevia, pe care daca ar fi să o rezumăm în câteva aspecte este faptul ca placenta se insera in portiunea inferioara a uterului, nu are o cauza aparenta si nici nu duce la dureri. Tonususul uterului este scazut, acesta fiind relaxat, iar bataile cordului fetal sunt prezente.

Definitie si clasificareAsa cum am spus, placenta praevia se defineste prin inserarea anormala a placentei, la nivelul portiunii inferioare a uterului. Exista mai multe situatii de pozitionare inferioara care implica abordari terapeutice diferite, deci cumulat cu diagnosticul de placenta praevia, trebuie specificata si pozitionare, care poate fi:
1) Laterala: placenta, mai ales marginea inferioara) este pozitionata relativ la distanta de orificiul cervical intern, insa in acelasi timp este inserata si pe segmentul inferior. Se mai numeste si tipul I.
2) Marginala: marginea inferioara are contact cu orificiul cervical intern, fara sa il acopere. Acest tip de pozitionare se mai numeste tipul 2.
3) Partial centrala: in care orificiul cervical intern este numai partial acoperit.
4) Centrala: orificul cervical intern este acoperit intru totul de catre placenta pozitionata inferior.
tipuri de placenta praevia

Cauze

Nu se cunosc cauze explicite ale acestei probleme, insa se cunosc factori de risc. De exemplu, aceasta problema e mai intalnita la femeile care au nascut de mai multe ori, cel mai probabil pe fondul posibilelor modificari morfologice la nivelul uterului, survenite in urma nasterilor. De asemenea, incidenta pare sa fie mai mare la pacientele care s-au mai confruntat cu placenta praevia, la pacientele care au nascut prin cezariana, la pacientele care au suferit de endometrite (adica de inflamatii la nivelul stratului functional al uterului), la paciente care au in istoric avorturi, la pacientele cu malformatii sau la cele cu sarcini gemelare.

Semne si simptome

Cum ne dam seama ca pacienta are placenta praevia? Caracteristic pentru aceasta problema sunt sangerarile nedureroase care apar in a doua jumatate de sarcina, de regula dupa saptamana 20, dar cu predilectie in saptamana 30. Nu toate placentele pozitionate inferior in saptamana 20, de exemplu, se transforma in placente praevia, majoritatea migrand in zona fundului uterin.

Hemoragiile apar fara sa dea semne, sunt nedureroase si la locul hemoragic tind sa se formeze coaguli. De aceea,

Bibliografie:

1. Obstetrica si Ginecologie, de Florin Stamatian. Volumul 2, paginile: 270-274.

Distribuie acest articol!

Articole recente

Lasa un comentariu

© 2021 Medicina 101 – Boli, Simptome si Tratamente. Toate drepturile rezervate. Articolele de pe acest site au caracter informativ. Nu incercati sa va autodiagnosticati sau sa va tratati pe baza informatiilor citite, intrucat multe boli au simptome comune, dar tratamente diferite. Pentru orice problema medicala adresati-va doar cadrelor medicale specializate.. Statistici T5