Parodontoza – simptome, informatii si modalitati de tratament

Parodontoza, cunoscuta si sub denumirea de parodontopatie sau paradentoza, este o boala a cavitatii bucala, in care gingia si tesuturile de sustinere ale dintilor se inflameaza pe fondul actiunii florii microbiene, dar si a factorilor de mediu, a unor boli profesionale sau chiar si pe fondul fumatului. Netratata la timp, aceasta boala poate duce la pierderea dintilor.In plus, aceasta boala poate fi de sorginte locala, caz in care factorii favorizanti sunt fumatul, aparitia placii bacteriene, cariile netratate, edentatiile si obiceiurile vicioase, dar in acelasi timp poate fi si de sorginte fiziologica sau fiziopatologica. De exemplu, poate aparea in timpul tratamentului de supresie a sistemului imunitar, la unii bolnavi care sufera de epilepsie, diabet zaharat de tip 2, leucemie si anemie, dar si pe fondul lipsei de acid ascorbic (de vitamina C) in cantitati suficiente.

In ceea ce priveste boala, ea evolueaza in 3 stadii:
1) stadiul 1 este gingivita, in care gingiile se inflameaza si devin sensibile la atingere, mai moi, plus ca isi schimba culoarea spre un rosu violaceu. Pot aparea si sangerari usoare, care pot fi observate fie la periaj, fie printr-un gust metalic in gura;
2) stadiul 2 este reprezentat de parodontita superficiala;
3) stadiul 3 este reprezentat de parodontita profunda, in care se furmeaza pungi parodontale, in speta spatii intre gingii si dinte, care reprezinta locul perfect de acumulare al bacteriilor, al tartrului sau chiar al unor mici fragmente de os necrozat.

Tratament paradontoza

Modalitatile de tratament variaza de gradul de afectare. Boala nu este greu de diagnosticat: medicul dentist va observa daca exista tartru sau placa dentara, dupa care va observa daca exista sangerari usoare, dar si daca gingiile sunt inflamate sau nu. In cazul in care exista sau in cazul in care ele au fost semnalate de catre pacienti, medicul va recurge la o mica sonda pentru a observa daca exista sant gingival si pentru a-i masura adancimea.

Asadar, daca vorbim de tratament, cel putin in faza initiala, avem ca solutii detartrajul, netezirea suprafetelor radiculare cu scopul de a impiedica depozitarea tartrului, urmate de folosirea unor solutii antibiotice, care sa distruga culturile de bacterii acumulate in pungile parodontale.

In cazurile avansate ale bolii, tratamentele nechirurgicale nu sunt eficiente si, ca atare, se va recurge la interventii chirurgicale, caz in care exista mai multe optiuni:
a) cu lambou, in care se reduc chirurgical pungile parodontale prin incizia gingiei si reconturarea osului alveolar;b) grefa de tesut moale sau de os, in functie de cat de avansata e boala. Daca s-a pierdut tesut gingival se va recurge la tesut moale, iar daca s-a pierdut din osul alveolar, se va recurge la o grefa de os, cea din urma fiind o excelenta platforma de regenerare;
c) regenerarea asistata a tesutului.

In principiu, pentru tratamentul parodontozei trebuie sa mergeti la o clinica specializata in probleme stomatologice. De exemplu, daca sunteti in Bucuresti, va puteti duce la Pro Dent Clinic, o clinica stomatologica cu feedback foarte bun din partea clientilor, in care puteti scapa rapid de parodontoza si/sau alte probleme dentare.

Distribuie acest articol!

Articole recente

Lasa un comentariu

© 2021 Medicina 101 – Boli, Simptome si Tratamente. Toate drepturile rezervate. Articolele de pe acest site au caracter informativ. Nu incercati sa va autodiagnosticati sau sa va tratati pe baza informatiilor citite, intrucat multe boli au simptome comune, dar tratamente diferite. Pentru orice problema medicala adresati-va doar cadrelor medicale specializate.. Statistici T5