Paracetamol 500 mg – prospect si efecte in timpul sarcinii


Despre efectele paracetamolului am mai scris aici. Intr-o comprimata de 500 de miligrame se gasesc 500 de miligrame de paracetamol, precum si excipienti ca amidon de porum, stearat de magneziu, talc, dioxid de siliciu. Este cel mai cunoscut medicament analgezic si antipiretic din lume avand o valoare de piata de ordinul miliardelor de dolari.

Indicatii terapeutice

Avand caracter antipiretic (combate febra) si analgezic (combate durerea), este folosit in tratamentul simptomatic al febrei, precum si in durerile de cap, in durerile de dupa extractiile dentare, precum si in cazul artralgiilor, lombalgiilor, a durerilor faringiene sau chiar si in cazul dismenoreei.

In general, nu vor consuma paracetamol:
1) persoanele cu alergii cunoscute la oricare dintre excipienti sau la persoana activa;
2) persoanele cu insuficienta hepatica sau renala;
3) copiii cu varsta de sub 6 ani, carora li se recomanda produse adaptate pentru organismul lor;

Mod de administrare

Copiii cu varsta de peste 12 ani vor putea consuma acest medicament la fel ca si adultii, adica o doza maxima de 4000 de mg pe zi, impartita in doze de 500-1000 de mg per portie (in functie de simptome), administrate la circa 4 ore distanta. Asta inseamna ca un adult poate consuma maxim 8 comprimate intr-un interval de 24 de ore;

Copiilor cu varsta intre 6 si 12 ani li se vor administra cate 250-500 de mg la fiecare patru ore, fara ca cantitatea maxima de substanta activa administrata intr-o zi sa depaseasca 60 de mg per kilogram corp.

In general, paracetamolul nu are efecte secundare. Totusi, la persoanele alergice pot aparea eruptii cutanate si alte reactii alergice. Foarte rar pot aparea trombocitopenie si agranulocitoza.

Supradozajul inseamna depasirea cantitatii maxime admise cu mult. Se impune tratamentul medical specializat, chiar daca persoana nu prezinta simptome. De regula, apar senzatii de greata insotite de varsaturi, dureri in toata zona abdominala, precum si scaderea glicemiei, aritmii (adica dereglari ale ritmului inimii), pacreatite. Ficatul este afectat, iar afectarea lui poate accentua insuficienta hepatica. In plus, supradoza poate duce pana la encefalopatie, colaps cardiovascular, coagulare intravasculara diseminata etc. De regula, se considera supradoza ingestia a mai mult de 10,000 de mg pe zi la adult, iar la copil, ingestia a mai mult de 150 de mg per kilogram corp. De regula, la spital se va face un lavaj gastric, care poate fi insotit de administrarea intravenoasa a metioninei si a acetilcisteinei, substante cu rol neutralizant pentru metabolitii paracetamolului care cresc hepato-toxicitatea.
paracetamol prospect

Paracetamol in sarcina

Atat timp cat este administrat in doza minimala (cat sa diminueze durerile, respectiv febra), studiile au demonstrat ca substanta activa nu dauneaza sarcinii si nici dezvoltarii fatului. De asemenea, el patrunde in laptele matern, dar nu intr-o concentratie insemnata, care sa puna probleme clinice. Totusi, medicamentul se va consuma in caz de absoluta nevoie si numai pentru durate scurte de timp.

Interactiuni si atentionari speciale


La pacientii alcoolici, administrarea de paracetamol in doze mari si pentru perioade indelungate poate accentua insuficienta functiei cardiace sau hepatotoxicitatea. Cresterea toxicitatii hepatice are loc si la administrarea acestui medicament impreuna cu alte medicamente hepatotoxic precum si impreuna cu inductoarele enzimatice.
Alte medicamente cu care interactioneaza:
1) anticolinergice (care inhiba activitatea neurotransmitatorului acetilcolina) – se intarzie absorbtia;
2) colestiramina – intarzie absorbtia;
3) metroclopramida – creste absorbtia substantei active;
4) domperidona – creste absorbtia substantei active;

In general, se va evita administrarea concomitenta a altor medicamente care contin deja paracetamol. Pacientii cu insuficienta renala si/sau hepatica sau cu hepatita vor cere aprobarea medicului curant inainte de a administra acest medicament.

Acest medicament este produs de SC SLAVIAPHARM.
SURSA ARTICOL: prospect.

Distribuie acest articol!

Articole recente

Lasa un comentariu

© 2021 Medicina 101 – Boli, Simptome si Tratamente. Toate drepturile rezervate. Articolele de pe acest site au caracter informativ. Nu incercati sa va autodiagnosticati sau sa va tratati pe baza informatiilor citite, intrucat multe boli au simptome comune, dar tratamente diferite. Pentru orice problema medicala adresati-va doar cadrelor medicale specializate.. Statistici T5