Osul Radius


osul radius

Acest os, radiusul, face parte, alaturi de ulna, din structura antebratului. Aflat in prelungirea degetului mare al mainii (numit si police) si in lateralul ulnei, fata de care are dimensiuni considerabil mai mari, el este corespondentul tibiei la membrul superior. Osul radius sau radial a fost numit astfel intrucat permite o miscare de rotatie. Are un rol bine definit in scheletul antebratului, acolo unde este elementul principal in articulatia dintre antebrat si palma, spre deosebire de ulna, care este elementul principal din articulatia antebratului cu a humerusului.

Structura si fiziologie

Anatomic vorbind, acest os este lung, iar inauntrul lui se afla maduva, care e incapsulata practic de un zid gros de tesut osos. Corpul osului este diferit la extremitati, dupa cum urmeaza: in partea superioara, acolo unde se articuleaza cu ulna si cu humerusul, are o forma aproape cilindrica, iar in partea inferioara, acolo unde se articuleaza din nou cu ulna, cu osul semilunar si cu oscul scafoid, are o forma patrulatera, aproape trapezoidala.

Cele mai frecvente probleme cu acest os sunt reprezentate de fracturi. Exista si o conditie medicala numita aplazie radiala, care presupune lipsa congenitala a radiusului, insa e foarte rara.
gif radius

Distribuie acest articol!

Articole recente

Lasa un comentariu

© 2021 Medicina 101 – Boli, Simptome si Tratamente. Toate drepturile rezervate. Articolele de pe acest site au caracter informativ. Nu incercati sa va autodiagnosticati sau sa va tratati pe baza informatiilor citite, intrucat multe boli au simptome comune, dar tratamente diferite. Pentru orice problema medicala adresati-va doar cadrelor medicale specializate.. Statistici T5