Ortopnee: definitie, cauze si alte detalii


Prin ortopnee se defineste gafaiala/dificultatea de respirare raportata de unii pacienti atunci cand acestia sunt in stare de repaos sau lungiti pe spate. Este un simptom comun al bolilor cardiopulmonare care produc dispnee si este cel mai adesea o conditie medicala ce nu poate fi identificata decat daca pacientii le spun doctorilor ca incep sa gafaie atunci cand stau intinsi pe spate si ca cel mai bine se pot odihni fie intr-un scaun inclinat, fie cu cateva perne sub spate.
In termeni medicali, se spune ca pacientul nu poate respira in pozitie de decubit dorsal. Cel mai probabil, ortopneea apare ca si consecinta a unei presiuni hidrostatice marite in zona pulmonara. Este o conditie ce este agravata de greutatea corporala in exces/surplus si chiar si de perioada de sarcina in cazul femeilor.

In timpul controlului medical

Atunci cand pacientii se prezinta la doctor acuzand dificultati de respiratie in momentele in care sunt in pozitie de decubit dorsal (intinsi pe spate), medicii cauta sa gaseasca toate cauzele potentiale. Tocmai de aceea isi intreaba daca sufera de vreo boala cardiaca – de care sunt constienti, daca sunt fumatori, daca au suferit sau sufera de astm, daca au avut bronsita, etc.
In timpul consultatiei, medicii vor sa verifice daca pacientul/ii nu sufera de edem pulmonar, dar si daca nu cumva presupusa ortopnee este de fapt o problema a venelor. Tomai de aceea pot pipai gatul, dar si aculta plamanii.

Cauze

Cauzele ortopneei sunt:


1) boli pulmonare obstructive cronice (BPOC). De regula, BPOC sunt asociate cu aceasta conditie medicala, iar pe langa, pacientii mai prezinta torace dilatat, dureri de cap dimineata si glezne umflate, tuse acompaniata de un nivel marit de sputa si bineinteles, de probleme cu respiratia sau mai precis, de micsorarea vizibila a capacitatii de respirare;

2) Insuficienta cardiaca stanga. De regula, ortopneea apare destul de tarziu de la aparitia insuficientei cardiace in partea stanga a inimii. Daca este in forma acuta, atunci conditia mentionata mai sus va debuta subit, iar daca este in forma cronica, dificultatile de respiratie vor aparea progresiv. De regula, simptome precum tuse cu sputa transparenta, oboseala, tahicardie si tahipnee sunt si ele prezente;

3) Tumora mediastinala (30% dintre tumorile toractice, cu mentiunea ca 95% dintre ele sunt benigne).

Alte informatii

Pentru a inlatura dificultatile de respiratie, pacientii sunt asezati in pozitia Fowler, adica cu spatele sprijinit intr-un unghi de 45-60 de grade. In caz de nevoie, se poate administra oxigen pe cale nazala si cel mai adesea, cu scopul de a reduce lichidul din zona plamanilor responsabil pentru aparitia ortopneei, medicii dau pacientilor si diuretice.

Distribuie acest articol!

Articole recente

Lasa un comentariu

© 2021 Medicina 101 – Boli, Simptome si Tratamente. Toate drepturile rezervate. Articolele de pe acest site au caracter informativ. Nu incercati sa va autodiagnosticati sau sa va tratati pe baza informatiilor citite, intrucat multe boli au simptome comune, dar tratamente diferite. Pentru orice problema medicala adresati-va doar cadrelor medicale specializate.. Statistici T5