Onicomicoza – tratament, simptome si preventia recidivei


Stiati ca unghiile de la picioare tind sa se infecteze de 10 ori mai repede decat unghiile de la maini? Acest lucru se explica prin viteza lor de crestere mai lenta, care favorizeaza dezvoltarea micozelor. Onicomicoza este o infectie a lamei unghiale si este provocata de o ciuperca (fung).

In general, se disting 3 tipuri de fungi care duc la onicomicoza:
a) dermatofiti (dintre care cel mai cunoscut este Trichipython rubrum);
b) ciupercile saprofite (yeats), care face parte in mod normal din flora bacteriana de pe si de sub unghii, dar care poate provoca infectii sub actiunea unor factori precum excesul de contraceptive, imunitate slabita sau chiar si stres psihic sau depresie;
c) mucegaiul, cunoscut si sub denumirea de ciuperca de pamant;

Cel mai adesea, in aproximativ 60-80% dintre cazuri, aparitia infectiei fungice la nivelul unghiilor are la baza prezenta fungilor dermatofiti, care au inceput sa se dezvolte la acest nivel. Mecanismul prin care infectia apare este urmatorul: degetele intra in contact cu fungul, care mai apoi (in conditiile in care persoana respectiva e predispusa la infectii fungice) incepe sa se dezvolte sub si in jurul unghiilor. Motivul principal pentru care onicomicoza apare cel mai frecvent la degetele de la picior e faptul ca temperatura si umiditatea favorizeaza dezvoltarea culturii de bacterii, plus ca timpul de crestere al unghiilor de la picioare este oricum mai mare decat al celor de la maini, lucru care iarasi, favorizeaza dezvoltarea ciupercii.

onicomicoza poze

Factori de risc

Factorii de risc care pot contribui la aparitia infectiilor unghiilor sunt de 2 varibili si invariabili. Cei invariabili includ susceptibilitatea fata de infectii cu ciuperci si istoric medical cu infectii micotice anterioare, boli (diabet zaharat, cancer etc), ingustarea vaselor in zonele periferice, implicit insuficienta circulatiei in zona degetelor (in special la picioare), precum si inaintarea in varsta. Cei mai predispusi in a dezvolta onicomicoza sunt barbatii, in special cei cu invaliditate sau trecuti de 60 de ani. Asta nu inseamna ca barbatii tineri nu pot dezvolta aceasta boala, ci doar ca cele mai frecvente cazuri sunt in randul barbatilor trecuti de prima tinerete.

Factorii de risc variabili, denumiti generic drept “influentabili” sunt reprezentati de incaltamintea stramta (care favorizeaza indirect dezvoltarea infectiei), tipul sosetelor folosite (de regula, daca ciorapii sau sosetele sunt de proasta calitate si favorizeaza transpiratia, riscurile cresc), fumatul, aplicarea de unghii tehnice fara o igiena buna, practicarea de sporturiĀ  fara a mentine o igiena buna etc.

Semne si simptome

Semnele si simptomele depind foarte mult de tipul onicomicozei. Se disting 2 tipuri:
a) subunghiala distala, care este cea mai comuna forma de infectie fungica la nivelul degetelor, fiind provocata de dermatofiti. In cazul ei, simptomele includ aparitia de striuri la nivelul unghiei, precum si aparitia unei unghii noi sub nivelul cea afectata de fungi. De asemenea, unghia devine sfaramicioasa si se poate rupe foarte usor, chiar daca creste in grosime.
b) alba superficiala, caz in care unghia afectata capata o culoare maronie, fara ca asta sa duca la desprinderea ei de pe patul unghial. Totusi ea devine casanta si sfaramicioasa.

Tratament si preventie

Tratamentul pentru onicomicoza depinde de stadiul in care se afla infectia. In cazurile usoare de infectie se recomanda folosirea unor creme si a unor geluri, intrucat ele au efecte secundare foarte scazute, insa in cazurile mai severe se recomanda administrarea de medicatie antimicotica specifica precum fluconazol, itraconazol sau terbinafina.


Indepartarea unghiei nu se face decat atunci cand mediculĀ  decide ca unghia afectata nu se mai poate insanatosi. Totusi, e bine de mentionat ca unghia nu intotdeauna se indeparteaza total, ci ea poate fi doar usor debridata pentru a facilita procesul de insanatosire.

Din pacate, odata dobandita, onicomicoza tinde sa reapara in 15-25% dintre cazuri. Pentru a preveni reaparatia bolii se recomanda cateva schimbari in stilul de viata, printre care si:
a) mentinerea unei igiene foarte bune;
b) mentinerea, pe cat posibil, a pielii uscate;
c) evitarea neaparata a pantofilor incomozi si schimbarea sosetelor ori de cate ori piciorul transpira (se recomanda ca sosetele sa fie din bumbac);
d) dezinfectarea tuturor uneltelor de ingrijire a unghiilor inainte de folosire, chiar daca ele au un unic utilizator;
e) imbunatatirea sistemului imunitar;

Distribuie acest articol!

Articole recente

Lasa un comentariu

© 2021 Medicina 101 – Boli, Simptome si Tratamente. Toate drepturile rezervate. Articolele de pe acest site au caracter informativ. Nu incercati sa va autodiagnosticati sau sa va tratati pe baza informatiilor citite, intrucat multe boli au simptome comune, dar tratamente diferite. Pentru orice problema medicala adresati-va doar cadrelor medicale specializate.. Statistici T5