Noduli mamari (pe san) – cauze si generalitati

Stiati ca majoritatea nodulilor mamari nu sunt maligni, chiar daca asta este conceptia comuna? Mult mai des decat formatiunile maligne, aparitia nodulilor pe sani se datoreaza modificarilor fibrochistice saua fibroadenoamelor.

Nodulii mamari sunt formatiuni solide care sunt descoperite de regula, fie prin autopalpare, fie in cadrul unei examinari de rutina. Uneori, dar nu intoteauna, ei provoaca dureri sau secretii ale mameloanelor.Cauzele cele mai frecvente ale nodulilor mamari sunt modificarile fibrochistice si fibroadenoamele.

Conform unei versiuni ale Manualului Merck, fibroadenoamele sunt reprezentate de noduli care nu provoaca durere, care nu au nici dimensiuni mare si care sunt alunecoase la palpare, chiar daca au o structura solida. De cele mai multe ori, fibroadenoamele apar la femeile tinere si la adolescente. Ele nu cresc riscul de cancer decat atunci cand sunt intr-o forma complexa; altfel, in cazul celor simple, nu exista dovezi care sa ateste ca riscul de malignizare este crescut.

Modificarile fibrochistice apar pe fondul adenoamelor, al ectaziilor ductale, al fibroadenoamelor simple, al infectiilor mamare (numite si mastite), a chisturilor, etc. Se observa in timpul anamnezei ca sanii sunt sensibili la palpare, au o consistenta nodulara (adica se disting noduli la palpare) sau foarte densa. De regula, femeile cu riscul cel mai mare de aparitie al modificarilor fibrochistice sunt cele care au avut prima menstruatie precoce, femeile care nu au nascut niciodata, precum si la femeile care au nascut pentru prima data dupa varsta de 30 de ani.

Alte cauze de aparitie a unei mase mamare

Femeile la care se detecteaza mastite (inflamari ale tesutului mamar) acuza sensibilitate marita, durere, ba chiar si tumefiere insotita de eitem local. In cazul unui abces mamar, foarte rar de altfel, poate aparea o masa mamara. Exista doua exceptii, anume in perioada de dupa nastere, precum si dupa o interventie chirurgicala.

O alta forma de masa la nivel mamar este galactocelul, care este nimic altceva decat o masa plina de lapte, care deregula dupa saptamana 24 de la oprirea lactatiei. Desi nu prezinta riscuri majore, exista sansa ca galactocelul sa se suprainfecteze.

Anamneza

Anamneza la persoanele care asigura mase tumorale mamarese face in functie de istoricul bolii, dar si de antecedentele personale patologice, precum si de antecedentele rudelor de gradul intai. De exemplu, daca in familie, la rudele de gradul intai au mai existat cazuri de cancer de san, se prea poate ca si pacientele care acuza noduli mamari sa fie purtatoare de genele BRCA1 si BRCA2, ceea ce inseamna ca vor face pe parcursul vietii o forma de cancer mamar. Pacientii sunt sfatuiti sa coopereze 100% cu medicul, mai ales cu informatii referitoare la perioada de evolutie, grad de sensibilitate, dar si despre eventualii noduli aparuti inainte de cei care au determinat prezentarea la medic.

In cadrul examenului fizic, palparea nu se face numai pe san, ci si pe zona adiacenta, intrucat daca exista ganglioni limfatici axilari mariti in volum, exista sansa ca in cazul in discutie sa fie vorba de o anume forma de cancer. Dupa cum ati citit la inceput, majoritatea nodulilor mamari nu sunt maligni, insa exista cateva situatii in care sunt motive de ingrijorare:
a) ganglionii limfatici axilari sunt de dimensiuni mari si sunt sensibili la atingere;
b) nodulul are o densitate mare, dura si are o forma neregulata;
c) pielea de pe san are aspect de coaja de portocala, incretita;
d) nodulul este imobil si este fixat de peretele toracic reprezentat de coaste;Chiar si asa, prezenta unui astfel de simptom nu implica neaparat o forma de cancer; sunt necesare, insa, mai multe teste, intrucat deseori simptomele in cazul cancerelor cu al altor conditii patologice se suprapun.

Tocmai de aceea, se va incerca evidentierea nodulilor, urmata de o ultrasonografie, in functie de al carei rezultat se poate recurge la, fie o aspiratie, fie la biopsie.

Tratamentul este specific fiecarei cauze in parte. De exemplu, la pacientele la care apar modificari fibrochistice, medicamente precum acetaminofen, antiinflamatoare non-steroidiene si vitamina E pot ameliora semnificativ simptomele resimtite de paciente.

Distribuie acest articol!

Articole recente

Lasa un comentariu

© 2021 Medicina 101 – Boli, Simptome si Tratamente. Toate drepturile rezervate. Articolele de pe acest site au caracter informativ. Nu incercati sa va autodiagnosticati sau sa va tratati pe baza informatiilor citite, intrucat multe boli au simptome comune, dar tratamente diferite. Pentru orice problema medicala adresati-va doar cadrelor medicale specializate.. Statistici T5