Nitromint 2,6 mg – prospect, pret si indicatii terapeutice

Nitromint este un medicament produs de catre cei de la Egis Pharmaceuticals si are la baza nitroglicerina, care este vasodilatator si antihipertensiv, fiind destinat bolnavilor cu probleme ale inimii, indeosebi bolnavilor care sufera de angina pectorala, de unele tipuri de cardiomiopatii, de probleme valvulare etc.

Un comprimat de Nitromint contine:a) trinitroglicerina in doza de 2,6 mg;
b) lactoza care reprezinta 10% din comprimat;
c) excipienti clasici precum dioxid de siliciu coilidal, stearat de magneziu, acid stearic etc;

Acest medicament face parte din gama de vasodilatatoare, respectiv coronarodilatatoare si se utilizeaza cu precadere pentru probleme ale inimii precum:
a) tratamentul anginei pectorale;
b) prevenirea episoadelor acuta de angina pectorala, dar nu si in tratarea crizelor;
c) pe post de ajutator in tratamentul bolnavilor care sufera de insuficienta cardiaca congestiva;
trinitroglicerina

Acest medicament se va utiliza cu precautie in urmatoarele cazuri:

a) la bolnavii care sufera de hipotiroidism;
b) la bolnavii care au suferit un infarct miocardic recent;
c) la bolnavii care au insuficienta renala sau hepatica severa;
d) la bolnavii care au probleme pulmonare aparute pe fondul problemelor cardiace;
e) la bolnavii diagnosticati cu afectiuni ale valvelor inimii, fie ele congenitale sau nu;
f) la pacientii batrani, iar asta deoarece exista riscul ca in cazul unor ridicari bruste, tensiunea arteriala sa scada brusc;
g) la persoanele care au trecut printr-o perioada de subnutritie sau printr-un soc termic;

Administrare interzisa in urmatoarele cazuri:

Se va evita administrarea de Nitromint 2,6 mg conform prospectului, in urmatoarele cazuri;
a) daca pacientii au fost diagnosticati cu anemie mai grava;
b) daca pacientii sufera de glaucom;
c) daca pacientii sufera de presiune intracraniana marita;
d) daca pacientii au dezvoltat boli cardiovasculare in care au fost afectate valvele cardiace (in speta valvele sigmoide, respectiv cea biscupida si cea tricuspida), precum si in anumite tipuri de cardiomiopatie;
e) daca pacientii prezinta sensibilitate la nitriti sau la nitrati, precum si la oricare dintre excipientii folositi in fabricarea medicamentului bazat pe nitroglicerina;

De asemenea, acest medicament nu trebuie administrat copiilor si nici de catre barbatii care incearca sa-si rezolve problemele de natura intima, deoarece adesea, aceste medicamente sunt vasodilatatoare, iar asocierea lor creste riscul de hipotensiune.

Interactiuni cu alte medicamente

Este foarte important ca utilizatorii acestui medicament sa inteleaga faptul ca este vorba de un vasodilatator si ca asocierea in necunostiinta de cauza cu alte medicamente anthipertensive poate creste riscul de hipotensiune arteriala. Efectul terapeutic poate fi scazut de administrarea concomitenta a substantei dihidroergotamina, intrucat cea din urma are efect vasoconstrictor, ergo creste tensiunea arteriala, efect antagonic al celui bazat pe nitroglicerina.

De asemenea, pe parcursul administrarii se va evita consumul de alcool, deoarece pot aparea 3 probleme majore, in speta cresterea efectului nitroglicerinei, implicit scaderea puternica e tensiunii arteriale, pot aparea dureri de cap sau chiar colaps.

Un alt lucru care trebuie mentionat e ca daca nitroglicerina e administrata cu heparina, care este un puternic anticoagulant, exista riscul ca efectul terapeutic al heparinei sa scada.

Daca utilizatorii de Nitromint au problemele cu tranzitul intestinal si folosesc laxative, e bine de stiut ca acestea pot scadea cantitatea de medicament absorbita, implicit nu ajung sa beneficieze de doza necesara.

Administrarea la gravide si la pacientii care conduc sau opereaza utilaje

Nu exista experiente clinice care sa confirme sau sa infirme siguranta acestui medicament la gravide, astfel ca el se va utiliza numai la recomandarea medicului specialist si numai dupa ce s-au pus in balanta avantajele si toate riscurile.

Pacientii care conduc sau opereaza utilaje trebuie sa ia in considerare faptul ca, mai ales la inceputul tratamentului, exista riscul de aparitie a unor senzatii de slabiciune, de ameteli sau de vertij, care pot afecta lucrul.

Mod de administrare si alte indicatii

Nitromint 2,6 mg se foloseste dupa recomandarea medicului curand si in dozajul prescris. Daca nu se mentioneaza un dozaj anume, se va folosi cel prescris pe prospect, dupa cum urmeaza, in functie si de perioadele de aparitie ale crizelor de angina pectorala.

Schema de tratament este urmatoarea:
a) 1-2, de regula 1, comprimate de 2 ori pe zi, de regula dimineata si la inceputul amiezii, cu mentiunea ca daca cei care au criza de angina pectorala manifesta episoadele acute pe timpul noptii, atunci una dintre doze va fi seara inainte de culcare.
b) eventual, poate fi crescut numarul de comprimate administrate zilnic la 2-3 pe zi, dar numai cu aprobarea medicului.

Acest medicament, folosit pe o perioada indelungata, poate crea o toleranta la nitriti, caz in care se va opri treptat medicatia si se va inlocui cu altceva.

Reactii adverse la nitroglicerinaAdministrarea de Nitromint poate avea efecte secundare, precum durerea de cap (care este relativ frecventa atunci cand bolnavul incepe sa isi ia comprimatele), hipotensiune arteriala si senzatia de ameteala la ridicari bruste, eventual greata si varsaturi.
Pot aparea in cazuri rare stari de vertij si senzatie de slabiciune, tulburari temporare de vedere, bradicardie si, potential, stari de lesin.

Daca administrarea acestui medicament este insotita de efecte secundare similare cu cele ale unui soc anafilactic (umflarea buzelor, a limbii, a gurii, a gatului etc), se va merge de urgenta la cea mai apropiata de primiri urgente.

Distribuie acest articol!

Articole recente

Lasa un comentariu

© 2021 Medicina 101 – Boli, Simptome si Tratamente. Toate drepturile rezervate. Articolele de pe acest site au caracter informativ. Nu incercati sa va autodiagnosticati sau sa va tratati pe baza informatiilor citite, intrucat multe boli au simptome comune, dar tratamente diferite. Pentru orice problema medicala adresati-va doar cadrelor medicale specializate.. Statistici T5