Lanzul capsule – prospect si indicatii terapeutice

Ce este Lanzul capsule si la ce este folosit? Conform prospectului, acest medicament a carui substanta activa este lansoprazol in doza de 30 de mg, se foloseste in principiu pentru tratarea ulcerelor gastrice, respectiv duodenale, prentru tratarea refluxului gastro-esofagian, dar se poate folosi si pe post de inhibitor al pompei de protoni (ion de hidrogen, care determina aciditatea).Recomandari privind utilizarea medicamentului Lanzul se fac in urmatoarele cazuri:
1) pentru tratarea sindromului Zollinger-Ellison;
2) pentru tratarea esofagitei cauzate de refluxul gastro-esofagian;
3) pentru tratarea ulcerelor gastrice active, respectiv pentru tratarea ulcerelor intestinale aparute in zona duodenului;
4) indepartarea infectiilor cauzate de Helicobacter Pylori, atunci cand se administreaza impreuna cu antibiotice;

Atentie!

Acest medicament nu se va folosi de catre pacientii cu sensibilitate la substanta principala activa (lansoprazol) sau de catre cei care prezinta sensibilitate la alti inhibitori de pompe de protoni.

De asemenea, trebuie luat in considerare si faptul ca actiunea antisecretoare la nivelul stomacului duce la cresterea florei bacteriene gastrice prin descresterea secretiei de acid clorhidric, implicit prin cresterea ph-ului stomacal.
lanzul-medicament-prospect

Interactiuni cu alte medicamente

E important de stiut ca Lanzul poate interactiona cu alte medicamente, motiv pentru care se recomanda sa anuntati doctorul de oricare medicamente pe care le folositi, mai ales daca le folositi pe cele mentionate mai jos:
1) sucralfat si medicamente antiacide. Ele pot reduce absorbtia substantei active, motiv pentru care se recomanda sa folositi respectivele medicamente fie inainte cu jumatate de ora de administrarea lansoprazolului, fie la o ora dupa administrarea acestuia.
2) intrucat creste ph-ul stomacal, respectiv reduce aciditatea gastrica, trebuie luat in considerare ca absorbtia altor medicamente poate fi afectata. De exemplu, biodisponibilitatea digoxinei (medicament folosit in tratarea unor boli de inima) creste cu aproxximativ 10%, insa in alte cazuri scade, de exemplu in cazul unor esterei ai ampicilinei (a nu se confunda cu amoxicilina), in cazul ketoconazolului sau a sarurilor de fier.
3) Exista posibilitatea de aparitie a unor interactiuni cu anumite medicamente metabolizate hepatic cu ajutorul enzimelor CYp3A si CYP2C19. Este necesara, asadar, ingrijirea cu atentie sporita a utilizatorilor de teofilina, intrucat eficacitatea acesteia e scazuta de substanta activa, in speta de lansoprazol.

Atentie!

Sunt cateva lucuri la care trebuie acordata o atentie speciala:
1) In cazul in care bolnavii de ulcer gastric urmeaza sa foloseasca acest medicament, trebuie neaparat sa se confirme ca leziunile provocate de ulcer sunt benigne si nu maligne.
2) ACEST MEDICAMENT NU ESTE DESTINAT COPIILOR.
3) La pacientii varstnici, dozele trebuie ajustate.
4) La pacientii cu ciroza hepatica nu se utilizeaza o doza mai mare de 30 de miligrame pe zi.

Mod de administrare si tratament

Doza recomandata de lansoprazol este de 30 de miligrame pe zi, administrata in doza unica, fara ca capsulele sa fie maruntite. Se poate ajunge pana la 60 de miligrame pe zi, dar numai cu acordul medicului. Doza se poate creste pana la 60 de mg, cu mentiunea ca in cazurile de boli precum ciroza hepatica, doza maxima este de 30 de mg.

In cazul in care medicul recomanda administrarea acestui medicament de doua ori pe zi, se va lua o tableta dimineata si una seara, inainte de cina. Daca pacientii uita sa isi ia medicamentul la ora programata, vor lua medicamentul la ora programata imediat apropiata, astfel incat sa nu dubleze doza inutil.

Pentru cei cu ulcer gastric asociat infectiei cu Helicobacter pylori, tratamentul cu acest medicament consta in administrarea a 60 de mg impartite in 2 prize, timp de o saptamana, bineinteles, in asociere cu antibiotice.

Pentru cei cu ulcer neasociat infectiei cu Helicobacter pylori, ci in forma activa, se va proceda dupa cum urmeaza:
a) pentru ulcerul gastric activ se vor administra 30 de miligrame pe zi pentru o perioada de 28-30 de zile.
b) pentru ulcerul duodenal activ se vor administra 30 de miligrame pe zi pentru o perioada de 30-45 de zile.Pentru bolnavii care sufera de esofagita de reflux se vor folosi tot 30 de mg pe zi (o tableta) timp de 4 saptamani, urmand ca in functie de rezultate testelor endoscopice, in caz de nevoie, sa se prelungeasca tratamentul cu aceeasi doza timp de alte 4 saptamani.

Pentru bolnavii care sufera de sindromul Zollinger-Ellison se vor folosi 60 de mg pe zi, administrate in doza unica, urmand ca bolnavii sa fie supravegheati, iar tratamentul sa fie administrat, inclusiv in ceea ce priveste dozajul, atat timp cat este nevoie.

In ceea ce priveste reactiile adverse, ele sunt rare si includ senzatii de greata, tulburari gastro-intestinale, oboseala, uscaciunea mucoasei bucale, agitatie, teama, mancarimi si urticarie, insa in cazuri rare si in asociere cu alte medicamente.

Distribuie acest articol!

Articole recente

Lasa un comentariu

© 2021 Medicina 101 – Boli, Simptome si Tratamente. Toate drepturile rezervate. Articolele de pe acest site au caracter informativ. Nu incercati sa va autodiagnosticati sau sa va tratati pe baza informatiilor citite, intrucat multe boli au simptome comune, dar tratamente diferite. Pentru orice problema medicala adresati-va doar cadrelor medicale specializate.. Statistici T5