Hormonii hipofizari


Hipofiza este considerata creierul endocrin, intrucat hormoni care au rolul de a influenta activitatea secretorie a celorlalte glande.
Numita si glanda pituitara, hipofiza este situata la baza creierului, in saua turceasca osului sfenoid, si are o greutate de doar 500 de mg, fiind de marimea varfului degetului mic. Ea este formata din trei lobi: anterior, mijlociu si posterior ce intra in alcatura a doua zone diferite din punct de vedere functional. Lobul anterior si cel mijlociu formeaza adenohipofiza iar lobul posterior, neurohipofiza.
Adenohipofiza reprezinta partea glandei cu rol in secretia hormonilor glandulotropi si non-glandulotropi, pe cand neurohipofiza are rolul de a depozita hormonii secretati de lobul anterior al hipotalamusului.
Hormonii secretati de hipofiza anterioara, sunt in numar de sase si sunt impartiti in 3 familii hormonale.
Prima familie a somatomamotropinelor, este reprezentata de hormonii non-glandulotropi, acestia fiind hormonul somatotrop si prolactina.
Hormonul de crestere, cunoscut sub numele de hormonul somatotrop, prescurtat STH, are un rol important in dezvoltarea normala a organismului cat si in reglarea metabolismului bazal. In hiposecretie de STH, apare nanismul hipofizar caracterizat printr-o dezvoltare lenta a organismului. Afectiunea debuteaza la varste fragede si este evidenta la adolescenta. In cazul unei hipersecretii a acestui hormon in timpul copilariei, se instaleaza gigantismul, caracterizat prin cresterea exagerata in inaltime. Daca hipersecretia survine dupa perioada adolescentei, se va instala acromegalia, boala care se manifesta prin cresterea exagerata a extremitatilor oferind un facies caracteristic.
Prolactina stimuleaza secreta lactata, fiind necesara pentru dezvoltarea corpului galben. Lipsa secretiei acestui hormon produce infertilitate din cauza deficientei ovulatiei si a fertilizarii.
Cea de-a doua familie a hormonilor hipofizari este cea a glicoproteinelor din care face parte hormonii tireotropi, foliculina si hormonul luteizant.

Tireotropul, prescurtat TSH, regleaza secretia de hormoni tiroidieni, T3 si T4. Foliculina , FSH, este un hormon gonadotrop ce influenteaza dezvoltarea foliculara si spermatogeneza. Hormonul luteizant declanseaza ovulatia, stiumleaza steroidogeneza gonadica cat si dezvoltarea caraterelor sexuale secundare.

Din familia propiomelanocortinei face parte adenocorticotropul, hormon ce stimuleaza secretia corticosuprarenalei, cat si hormoniul secretat de lobul intermediar al hipofizei, melanocitostimulant ce are rol de a stimula melanogeneza.
Neurohipofiza reprezinta depozitul hormonilor secretati de hipotalamus, vasopresina si ocitocina.


Hormonul antidiuretic sau vasopresina, metine echilibrul hidroelectrolitic, prin stimularea absorbtiei de apa la nivel renal. Secretat in cantitati scazute, determina aparitia diabetului insipid, caracterizat prin pierderea excesiva de lichide, ce cauzeaza grave dezechilibre ionice, cat si hipotensiune arteriala. In hipersecretie de ADH, cauzeaza hiperglicemie si hipertensiune.

Oxitocina, cunoscut si sub numele de hormonul nasterii, actioneaza asupra uterului gravid, in timpul nasterii, provocand contractia muschiului uterin. El stimuleaza si lactatia, prin contractia celulelor mioepiteliale de la nivelul canalului galactofor al glandei mamare.

Distribuie acest articol!

Articole recente

Lasa un comentariu

© 2021 Medicina 101 – Boli, Simptome si Tratamente. Toate drepturile rezervate. Articolele de pe acest site au caracter informativ. Nu incercati sa va autodiagnosticati sau sa va tratati pe baza informatiilor citite, intrucat multe boli au simptome comune, dar tratamente diferite. Pentru orice problema medicala adresati-va doar cadrelor medicale specializate.. Statistici T5