Hidropizie


Termenul de hidropizie se refera la acumularea anormala de apa sub piele sau in tesuturi, iar aceasta conditie patologica mai poarta si denumirea de edem. Nume provine de la cuvantul grecesc “oídēma”, care se refera la o umflatura undeva la suprafata corpului.
In general, cantitatea de lichid interstitial acumulat sub piele este determinat de homeostazia fluida. De asemenea, trebuie mentionat ca acumularea de lichid in spatiile interstitiale (si nu numai) determina cresterea in volum a zonelor, astfel ca atunci cand hidropizia este periferica (in sensul ca afecteaza picioarele si mainile), acestea cresc in volum, devenind butucanoase.

In principiu, exista 2 tipuri de edem:
a) circumscris, poate fi determinat usor prin simpla apasare a unei presiuni usoare peste zona umflata. In cazul in care ramane o urma si la cateva minute de la efectuarea acestui test, atunci edemul este circumscris;
b) difuz.

Mai trebuie adaugat faptul ca acumularea de lichid interstitial in picioare inaintea ciclului menstrual este un lucru la femei, acest fenomen numindu-se edem ciclic.

Simptome hidropizie

Pe langa acumularea de lichid in tesuturile conjunctive, cei mai multi pacienti care dezvolta aceasta conditie medicala pot resimti si urmatoarele:
1) balonare abdominala;
2) febra;
3) crampe si amorteala in zonele afectate;
4) transpiratii puternice nocturne;
5) extremitati umflate cu aspect butucanos: brate, glezne, talpi, etc;
6) alte simptome, in functie de locul acumularii de lichid interstitial;

Cauze edem

In ceea ce priveste cauzele care pot duce la aparitia hidropiziei, ele sunt mai multe, umflarea unor parti din corp putand fi consecinta sau simptom pentru una dintre urmatoarele boli si conditii medicale:
a) diabet zaharat;
b) dieta cu exces de sodiu;
c) hipertensiunea arteriala;
d) boli ale rinichilor;
e) tromboflebita;
f) excesul de greutate corporala;
g) diferite traume la nivelul rinichilor;
h) insuficienta cardiaca (asociata deseori cu edem pulmonar);
i) malnutritie;
j) statul prea mult pe scaun (soferii au deseori picioarele umflate, la fel si cei care calatoresc mult, pe distante indelungate;
k) menopauza;
l) ciclul menstrual;

Diagnosticare si tratament


Edemul este determinat deseori prin simpla palpare, iar in cazurile grave medicii ordona efectuarea unor teste suplimentare, cum ar fi EKG-uri, teste de urina si de sange si altele.
In ceea ce priveste tratamentul hidropiziei/edemului, acesta variaza in functie de diagnosticul pe care medicul il pune dupa consultarea tuturor analizelor. Cum edemul poate fi semn al unor boli foarte grave, in unele cazuri se poate ajunge pana la tratament chirurgical (pentru a restabili fluxul sanguin).
Totusi, scopul principal al tratamentului este inlaturarea simptomelor, astfel ca de multe ori medicii vor prescrie diuretice, urmand ca pacientii sa trateze cauza principala a edemului ulterior, in masura in care acest lucru e posibil.

Exista modalitati de preventie a aparitiei umflaturilor?
In principiu, daca o boala genereaza hidropizia, pacientii nu au ce sa faca decat sa trateze umflaturile si ulterior boala. In cazul in care picioarele se umfla ca rezultat a statului foarte mult in picioare, atunci e bine ca:
1) dieta sa fie cat mai saraca in sodiu;
2) la fiecare 2 ore de stat la birou trebuie facuta o pauza de 10 minute, timp in care oamenii trebuie sa se miste un pic, astfel incat circulatia sa nu aiba de suferit;
3) pacientii cu greutate excesiva ar trebui sa inceapa un program de eliminare a tesutului adipos, lucru care automat va duce la o presiune mai mica asupra articulatiilor si a tendoanelor;
4) consumul de alcool si fumatul trebuie redus la minim;
5) dieta trebuie sa fie compusa din alimente cu cat mai putin colesterol.

Distribuie acest articol!

Articole recente

Lasa un comentariu

© 2021 Medicina 101 – Boli, Simptome si Tratamente. Toate drepturile rezervate. Articolele de pe acest site au caracter informativ. Nu incercati sa va autodiagnosticati sau sa va tratati pe baza informatiilor citite, intrucat multe boli au simptome comune, dar tratamente diferite. Pentru orice problema medicala adresati-va doar cadrelor medicale specializate.. Statistici T5