Guturai – boala numita si rinita acuta banala

Se foloseste frecvent termenul de guturai pentru o serie de simptome precum obstructie nazala (nas infundat), dureri de cap, stranut si secretii faringiene purulente. Termenul medical este rinita acuta banala si este o inflamatie acuta a mucoasei nazale si este de cele mai multe ori determinata de un virusCele mai frecvente cauze ale rinitei acute banale (sau ale guturaiului) sunt provocate de mixovirusuri, de adenovirusuri sau de enterovirusuri, deci nu vorbim de rinita alergica. Boala aceasta se accentueaza in conditiile in care pacientii prezinta conditii de viata sau de lucru relativ scazute, cu temperaturi scazute si/sau un mediu cu o umeazeala crescuta. De asemenea, boala se accentueaza in conditiile in care bolnavii au un nivel de rezistenta al organismului destul de scazut, dar si daca au probleme de natura igienica.

Care sunt simptomele rinitei acute banale?
Cele mai intalnite simptome sunt:
1) stranut
2) rinoree (adica scurgeri nazale) de natura seroasa sau sero-mucoasa
3) nas infundat
4) senzatii de prurit (mancarime)
5) senzatii de arsura
6) senzatii de uscaciune
7) dureri de cap
8) astenie generalizata
9) stari febrile
10) mialgii (adica dureri musculare)

De regula, atunci cand apare rinoree sero-mucoasa, ea se transforma in rinoree muco-purulenta dupa circa 72-96 de ore si are un aspect, respectiv continut muco-purulent.

Medicii care examineaza obiectiv un pacient care sufera de aceasta afectiune descopera si o mucoasa nazala congestionata, precum si cornete nazale (formatiuni pe peretele lateral al cavitatilor nazale), precum si secretii.

Tratamentul este relativ simplu. Se utilizeaza medicamentatie menita sa reduca inflamatie (cu paracetamol, aspirina, Paduden), precum si cu antihistaminice (nilfan si ketotifen). Se poate folosi si hidrocortizon acetat. In tratamentul acestei probleme medicale, se pot efectua si aerosoli cu substante precum fluimukan sau mucosolvin (un medicament pe baza de acetil-cisteina, cu actiune mucolitica)

Nu este recomandata administrarea prelungita a unor solutii vasoconstrictoare in vederea tratarii guturaiului, intrucat exista riscul de aparitie al dependentei sau chiar al rinitei medicamentoase, conditie care are sanse mari sa apara la administrarea la mai mult de o saptamana.

Distribuie acest articol!

Articole recente

Lasa un comentariu

© 2021 Medicina 101 – Boli, Simptome si Tratamente. Toate drepturile rezervate. Articolele de pe acest site au caracter informativ. Nu incercati sa va autodiagnosticati sau sa va tratati pe baza informatiilor citite, intrucat multe boli au simptome comune, dar tratamente diferite. Pentru orice problema medicala adresati-va doar cadrelor medicale specializate.. Statistici T5