Glanda Tiroida – unde este si care este rolul ei

Glanda tiroida este o glanda endocrina situata in portiunea anterioara cervicala, mai precis in partea frontala a gatului, sub cartilajul tiroidian. Are o forma de fluture si este compusa din doi lobi (dexter si sinister, respectiv cel din stanga sic el din dreapta) care sunt conectati intre ei de istmul tiroidian. In unele cazuri (28-40%) mai poate aparea un al treilea lob (acesta poarta numele de lob piramidal). El poarta numele de lob piramidal, are oforma conica si se extinde din partea  superioara a istmului pe deasupra cartilajului tiroidian pana la osul hioid. In limbajul medical, cel de-al treilea lob mai este numit si piramida lui Lalouette. Pe spatele lobilor se afla alte 4 glande numite paratiroide, care secreta parathormon.

In ciuda faptului ca poate avea pana la 60 de grame in greutate la un adult, in absenta unui proces patologic, glanda tiroida nu este observabila cu ochiul liber. Totusi, ea poate fi palpata imediat sub cartilajul tiroidian, fiind o masa moale. Tiroida este acoperita anterior de muschiul infrahioid, iar lateral de muschiul sternocleidomastoidian.
In ceea ce priveste vascularizatia tiroidei:

a) vascularizatia arteriala este asigurata de artera tiroidiana superioara, ramura  a arterei carotide externe, dar si de artera tiroidiana inferioara, ramura a trunchiului tiro-cervical. Cateodata, aceasta glanda poate fi vascularizata in proportie de 3-10% de catre o artera  desprinsa din trunchiul brahiocefalic, care tranziteaza anterior traheea pana in partea inferioara a tiroidei. Ea poarta denumirea de artera ima si cateodata, ea se poate desprinde si din artera carotida comuna dreapta, din artera subclavie, din aorta sau chiar artera interna toracica.
b) Vascularizatia venoasa (adica venele care preiau sangele neoxigenat) este asigurata de venele tiroidiene superioare (desprinse din vena jugulara interna) si de venele tiroidiene inferioare, care aduc sange si din vena brahiocefalica.

Inervatia glandei este asigurata de nervul superior laringeal si de nervul recurent laringeal.
glanda tiroida

Hormonii tiroidei

Hormonii tiroidei (cei principali, in speta tiroxina si triiodotironina, sau pe scurt t4 si t3) au efecte multiple asupra metabolismului, dar si efecte specifice asupra unor organe si sisteme de organe.  De exemplu, asupra metabolismului lipidic are un efect hipocolesterolemiant, asupra celui glucidic creste glicemia (de regula, creste cantitatea de glucoza pentru ca ea sa fie utilizata sub forma de energie), iar pe metabolismul proteic face catabolism.

Privita per ansamblu, glanda tiroida are urmatoarele functii:

1) au efecte asupra compozitiei si vascozitatii sangelui;
2) copiilor le stimuleaza cresterea osoasa;
3) influenteaza sinteza de proteina;
4) regleaza gradul de utilizare al enegiei din corp;
5) face parte dintr-un sistem care regleaza temperatura corpului, impreuna cu hipotalamusul;

Triiodotironina si tiroxina nu sunt singurele substante secretate la nivel tiroidian. Intre foliculi se mai gasesc celule parafoliculare care secreta calcitonina. Ele pot fi gasite in carti din limbajul de specialitate si sub denumirea de celule C.

Producerea de T3 si T4

Producerea acestor hormoni este reglementata de un hormon stimulator(TSH) al acestei glande, care este secretat de catre glanda pituitara. Mecanismul de secretie/excretie este regulat in baza unui sistem de feedback negativ: cand hormonii tiroidieni sunt in cantitate mare, productia de TSH este inhibata. Productia de TSH este la randu-i stimulata, respectiv inhibata de catre un hormon eliberator de tirotropina, hormon secretat in hipotalamus. Productia de TSH poate fi oprita de catre somatostatina, de un nivel ridicat de cortizol in sange, de o concentratie mare a iodului seric, dar si de hormonii sexuali.

Tiroxina este sintetizata de catre celulele foliculare din tirozina libera si din deseuri de tirozina. Sub actiunea TSH-ului, celulele foliculare reabsorb tireoglobulina si se formeaza tiroxina si triiodotironina, dupa care acesti doi hormoni se elibereaza in sange. Sub actiunea hormonului deiodinaza, tiroxina se converteste in triiodotironina, care este mult mai puternica decat tiroxina, chiar daca aceasta din urma se secreta in proportie de 80-90% din cantitatea totala de hormoni tiroidieni eliberata in sange, in timp ce T3, in speta triiodotironina este secretata doar in proportie de 10-20%.

Explorari clinice

Intrucat de glanda tiroida sunt legate o multime de boli (precum tiroidita Hashimoto, gusa endemica, gusa sporadica, cancer tiroidian, maladii parazitare, adenom toxic tiroidian etc), metodele de investigatii paraclinice sunt diverse si includ:

a) anamneza completa;b) explorari radioizotopice: in care se cere o scintigrafie tiroidiana, de regula cu izotop 131 de iod;

c) biopsie tiroidiana, atunci cand se banuieste existenta unui proces canceros;

d) explorari biologice clasice, care sa evidentieze glicemia (cantitatea de glucoza din sange), creatinina, VSH, HT, L si HB, precum si un sumar de urina;

e) explorari imagistice: o radiografie toracica cu tranzit baritat esofagian, ecografie a glandei, eventual un RMN (rezonanta magnetica nucleara) sau o tomografie computerizata.

f) Explorari functionale, categorie ce include testul Querido de stimulare cu TSH, calcularea metabolismului bazal;

g) Dozari bio-hormonale, pentru a evidentia existenta sau inexistenta unor boli autoimune. Cele mai cunoscute sunt masurarea anticorpilor antitiroidieni, aprecierea marker-ilor tumorali, masurarea si evidentierea imunoglobulinelor antitireostimulina.

Distribuie acest articol!

Articole recente

One Response to “Glanda Tiroida – unde este si care este rolul ei”

  1. Carina Dobas says:

    Cum ne putem mentine sanatatea glandei noastre tiroide?

Lasa un comentariu

© 2021 Medicina 101 – Boli, Simptome si Tratamente. Toate drepturile rezervate. Articolele de pe acest site au caracter informativ. Nu incercati sa va autodiagnosticati sau sa va tratati pe baza informatiilor citite, intrucat multe boli au simptome comune, dar tratamente diferite. Pentru orice problema medicala adresati-va doar cadrelor medicale specializate.. Statistici T5