Giardioza – simptome, tratament si profilaxie


Giardioza, boala cunoscuta ca si lambliaza sau giardaza, este o boala de sorginte parazitara. Este cauzata de un protozoar flagelat numit Giardia lamblia si apare mult mai frecvent in cazul copiilor. Desi este o problema usor tratabila (cu antibiotice), care adeseori se vindeca si de la sine (protozoarul fiind eliminat prin defecare), simptomele si modul de manifestare al giardiazei pot cauza disconfort sporit pentu pacienti. De regula, boala este diagnosticata usor, fie prin identificarea protozoarului in fecale, fie prin analize menite sa releve prezenta antigenului Giardia in scaun.

Giardioza se transmite destul de usor: protozoarele raman la suprafata apei, fiind usor inghitite de catre animale. Odata infectate, ele pot transmite mai departe la om, fie prin sacrificare (carnea sa contina chisturi cu colonii protozorice, fie prin contact. De asemenea, boala se transmite intre oameni si prin contacte, dar si in spitale si azile.

Cum actioneaza coloniile de Giardia lamblia?
Practic, organismele se ataseaza pe mucoasa duodenala si in prima parte a jejunului, locuri in care se inmultesc. Mai mult, in unele cazuri, coloniile pot dezvolta o rezistenta la conditiile normale de viata.

Semne si simptome

Infectia cu Giardia nu implica neaparat aparitia unor simptome. De altfel, multi oameni sunt 100% asimptomatici. In cazurile acute, totusi, simptomele apar aproximativ la 1-2 saptamani de la patrunderea protozoarelor in corp si sunt caracterizate prin:
a) diaree apoasa, cu un miros extrem de neplacut;
b) dureri abdominale puternice;
c) senzatii de greata care apar si dispar la intervale neregulate;
d) anorexie;
e) cresterea in volum a abdomenului;
f) scaderea in greutate, atunci cand pacientii sufera si de malabsorbtia grasimilor si a glucidelor;

In ce consta tratamentul giardiozei?

Tratamentul se face de obicei cu metronidazol, tinidazol, nitazoxanid, furazolidon si paramomicina.
De regula, se poate utiliza metronidazolul in cantitati de:
a) 250 de mg * 3 ori pe zi la adulti, timp de 5 zile;
b) 5 mg/kg * 3 ori pe zi la copii, timp de 5 zile;
In cazul acestui medicament, totusi, exista posibilitatea aparitiei unor efecte secundare precum greata si cefaleea;
O alternativa mai putin toxica este reprezentata de Tinidazolul, care are aproximativ aceleasi efecte pozitive, dar care nu supune ficatul la un stres foarte mare. Doza utilizata de obicei este de aproximativ 2 grame la adulti, administrate intr-o singura portie, o data pe zi si de maxim 2 grame la copii, in functie de greutatea corporala.


Mult mai cunoscutul Furazolidon poate fi utilizat mai des (100 de mg/administrare, de 4-7 ori pe zi, timp de 7-10 zile), insa eficienta lui este cu mult mai scazuta decat in cazul primelor 2. Totusi, atat metronidazolul, cat si tinidazolul nu trebuie administrate gravidelor, chiar daca eficienta lor este mare. In cazul lor se poate folosi paramomicina, in doze de 8-11 mg/kg * 3 ori pe zi, pentru maxim 7 zile, dar numai atunci cand simptomele sunt foarte puternice.

Preventie

In general, singurul lucru care poate fi facut este decontaminarea apei, mai ales in zonele in care calitatea acesteia este indoielnica. Protozoarele pot rezista la clorurare, dar nu pot rezista la fierbere. De asemenea, chisturile de Giardia lamblia de la nivelul apei pot fi eliminate de catre filtrele de apa, insa la acest capitol, este nevoie de multe alte studii pentru certificarea acestui lucru, momentan neexistand dovezi concludente.

Bibliografie:
1) Manualul Merck de Diagnostic si Tratament, paginile 1567-1568;
2) Oxford Textbook of Medicine, paginile 759-760;

Distribuie acest articol!

Articole recente

Lasa un comentariu

© 2021 Medicina 101 – Boli, Simptome si Tratamente. Toate drepturile rezervate. Articolele de pe acest site au caracter informativ. Nu incercati sa va autodiagnosticati sau sa va tratati pe baza informatiilor citite, intrucat multe boli au simptome comune, dar tratamente diferite. Pentru orice problema medicala adresati-va doar cadrelor medicale specializate.. Statistici T5