Gabaran – prospect si indicatii terapeutice

Ce este Gabaran? Este un medicament folosit in tratamentul epilepticilor, precum si a celor care sufera de vreo forma de neuropatie insotita de durere (in care nervii sunt lezati si in zona lezata apar dureri sau/si crampe, senzatii de usturime, mancarimi, senzatie de arsura etc), a carui substanta activa principala este gabapentina, o substanta initial sintetizata pentru a imita structura gama-aminobutiric (GABA), dar despre care se crede ca actioneaza in creier asupra unor altor receptori. Se vehiculeaza ca gabapentina ar putea fi utila si pentru ameliorarea simptomelor celor care sufera de tinitus, insa practica a demonstrat ca nu are niciun efect notabil.In cazul variantei vandute de catre cei de la Ranbaxy – Terapia, o tableta contine 300 de mg de gabapentina (acest aspect varia) poate alaturi de exciienti precum manitol, amidon de porumb, stearat de magneziu, gelatina, apa, lauril sulfat de sodiu etc.

A nu se lua GABARAN daca:

Cei care stiu ca prezinta sensibilitate la gabapentina sau la oricare dintre excipienti nu trebuie sa isi administreze acest medicament.

DE STIUT!

La un numar mic de oameni care iau anticonvulsive, nu neaparat Gabaran, apar ca efecte secundare perioade de depresie asociate cu ganduri de sinucidere sau de autovatamare. Daca pe parcursul administrarii acestui medicament va loviti de acest efect secundar, opriti imediat administrarea si contactati un medic de urgenta. Este important sa cunoasteti acest potential efect secundar, pur si simplu pentru ca este indus de medicament si nu de vreo alta problema.

De asemenea, trebuie:
1) sa spuneti medicului care va prescrie acest medicament daca aveti afectiuni ale rinichilor sau faceti hemodializa, astel incat sa poata prescrie un dozaj diferit.
2) sa comunicati medicului daca apar dureri resimtite in muschi sau senzatii de slabiciune.
3) exista posibilitatea ca urina sa aiba o alta culoare, pe fondul cresterii nivelului de creatinfosfokinaza sanguina, caz in care trebuie anuntat medicul.

Administrarea impreuna cu alte medicamente

1) administrarea impreuna cu morfina – se va comunica acest aspect oricarui cadru medical, deoarece in combinatie cu acest anticonvulsiv, poate creste efectul a Gabaran.
2) acest anticonvulsiv se va administra cu circa 2 ore si jumatate inainte de administrarea unor medicamente care reduc aciditatea gastrica pe baza de aluminiu sau magneziu, tocmai pentru ca in combinatie cu acestea, absorbtia gabapentinei poate fi compromisa.
3) De regula, nu interactioneaza cu alte medicamente folosite in tratamentul epilepsiei si nici cu anticonceptionale;
4) poate modifica anumite valori in testele de urina, motiv pentru care e nevoie sa mentionati acest aspect medicului curant;

Alte informatii

NU se recomanda ca Gabaran sa fie administrat in timpul sarcinii. De aceea, fie se evita o sarcina prin utilizarea de anticonceptionale, fie se opreste administrarea de gabapentina pentru ca este posibil sa afecteze dezvoltarea fatului, la fel ca alte medicamente anticonvulsive. De asemenea, daca exista suspiciunea ca ati ramas gravida, tratamentul nu trebuie intrerupt brusc, caci asta creste riscul de aparitie al crizelor convulsive, care va pot afecta atat pe voi, cat si pe fat/embrion.
20840169_1379298248854477_1533842526_n
NU TREBUIE SA CONDUCETI AUTOVEHICULE SAU SA MANEVRATI UTILAJE GRELE pe parcursul administrarii acestui medicament, iar asta deoarece pe lista de efecte adverse la Gabaran se afla senzatiile de oboseala, ameteli si somnolenta, care va pot altera efectuarea acestor actiuni in siguranta.

Mod de administrare si tratament

In ceea ce priveste modul de administrare, de regula medicul stabileste dozajul. De exemplu, pentru preventia convulsiilor epilepticce, se va proceda dupa cum urmeaza:
a) In general, se va porni cu o doza de 300-900 de mg/pe zi, urmand ca pe parcurs, pe baza feedback-ului oferit medicului si a evolutiei starii de sanatate, doza sa poata fi crescuta pana la maxim 3600 de mg pe zi. Administrarea se face in circa 3 portii administrate la intervale egale. Aceste recomandari sunt valabile adultilor si inclusiv batranilor, exceptie fiind persoanele cu boli renale.

b) La copiii cu varsta de peste 6 ani (intrucat la cei cu varsta de sub 6 ani nu se administreaza Gabaran), dozajul este stabilit de catre medic, pornind cu o doza mica si crescand treptat intr-un interval de 72 de ore. De regula, doza de control este de 25-35 de mg per kilogram corp, urmand ca doza zilnica sa fie impartita in 3 portii egale, administrate la intervale egale.

Pentru tratarea durerii cauzate de neuropatia periferica (dureri la extremitati

In acest caz, cei afectati sunt de regula adultii, iar doza initiala se situeaza intre 300 si 900 de mg zilnic, urmand ca dozajul sa fie reglat, fara a se depasi 3600 de mg, impartite in 3 doze egale, administrate la intervale de timp identice.

Alte informatii

In cazul in care luati din greseala mai multe doze, urmariti cu atentie starea, iar in cazul in care apar efecte adverse la o intensitate mai mare decat cele obisnuite, adresati-va medicului de urgenta.

Daca uitati sa luati o doza, nu luati o doza dubla pentru a compensa, iar intreruperea administarii acestui medicament se va face treptat, de preferinta intr-o saptamana, intrucat in caz contrar, exista riscul de aparitie al convulsiilor pe fondul dezechilibrului provocat.

Reactii adverse la gabapentina!Se recomanda ca medicul de familie sa fie anuntat de urgenta daca in urma administrarii acestui medicament apar reactii severe la nivelul pielii, daca vi se umfla fata sau buzele, daca va cade parul, daca apar dureri de stomac insotite de greata si ersaturi, daca apar urticarie, febra, daca intampinati senzatii de oboseala/astenie marcata.

Pe lista de reactii adverse se includ:
1) reactii adverse foarte frecvente: scaderea sistemului imunitar insotita de infectii, stari de somnolenta, ameteli si oboseala si chiar febra;
2) reactii adverse frecvente: infectii ale aparatului respirator, ale aparatului vestibular (a urechii), leucopenie (reducerea celulelor albe), crestere a tensiunii arteriale, senzatii de vertij, greata, varsaturi, inflamari la nivelul extremitatilorsi sensibilitate crescuta la nivelul dintilor, dureri articulare si periarticulare, dureri ale muschilor, mai ales in zona spatelui etc.
3) Reactii adverse rare: cresterea creatinfosfokinazei sanguine, ceea ce poate altera anumite teste clinice, ingalbenirea ochilor si a pielii, cresterea in dimensiuni a sanilor, tinitus, rigiditate, perioade de depresie insotita de ganduri suicidale si/sau de autovatamare.

ATENTIE! Acest articol nu substituie prospectul (e doar rescris intr-o maniera mai usor digerabila) si nici consultul medical de specialitate. Nu utilizati acest medicament fara acordul medicului.

Distribuie acest articol!

Articole recente

Lasa un comentariu

© 2021 Medicina 101 – Boli, Simptome si Tratamente. Toate drepturile rezervate. Articolele de pe acest site au caracter informativ. Nu incercati sa va autodiagnosticati sau sa va tratati pe baza informatiilor citite, intrucat multe boli au simptome comune, dar tratamente diferite. Pentru orice problema medicala adresati-va doar cadrelor medicale specializate.. Statistici T5