Fractura de femur


Femurul este un os deosebit de puternic, fiind unul dintre cele mai mari oase si de aceea el este foarte bine vascularizat. Deasemenea el este inconjurat de grupe musculare foarte puternice, asadar este nevoie de o forta foarte mare pentru a-l fractura. In schimb, daca fractura apare pe un os osteporotic sau care prezinta metastaze osoase, se numeste fractura pe os patologic si nu are nevoie de forta foarte mare pentru a se produce.
In cazul acestei fracturi pot aparea diverse complicatii, cum ar fi o hemoragie masiva, leziuni musculare si nervoase, dar si durerea, care este intotdeauna foarte puternica.

Fracturile de femur sunt cel mai frecvent spirale (zona de fractura ara forma literei S) sau transverse (cu un traiect de fractura orizontal). Fracturile mai complicate pot fi cominutive ( zona fracturata este divizata in mai multe fragmente osoase mici) sau fracturi deschise, in care exista o solutie de continuitate la nivelul pielii.
Fracturile femurale se clasifica in fracturi subtrohanteriene, care implica femurul proximal, fracturile diafizei femurale (portiunea centrala lunga a osului) si cele supracondiliene, care implica femurul distal.
poze fractura de femur
Fracturile diafizare pot fi directe, atunci cand osulul este supus unei forte directe, sau indirecte, transmise de la nivelul genunchiului. Pacientul va resimti o durere intensa si la palpare se poate simti deformarea osoasa. Pentru ca se asociaza frecvent cu fracturile de bazin si cu leziuni ale ligamentelor incrucisate, si acestea trebuie urmarite de catre medic la examenul obiectiv. Membrul se scurteaza comparativ cu cel contralateral si la miscare se aud cracmente. Trebuie neaparat palpat pulsul la nivelul membrului afectat pentru a exclude o afectare vasculara. In cazul unei hemoragii masive, pacientul va prezenta hipotensiune si tahicardie.
Investigatiile care trebuie facute sunt o radiografie anterioposterioara si una laterala, in care sa se poata vizualiza si starea articulatilor soldului si genunchiului. Daca se suspicioneaza o leziune arteriala e nevoie de o arteriografie.


In departamentul de urgenta se va incerca reducerea fracturii daca se observa compresii arteriale sau nervoase, dupa o prealabila anestezie. Daca fractura este deschisa si foarte contaminutiva, se vor face irigatii cu solutii saline sterile. Trebuie avut in vedere si managmentul durerii si profilaxia infectioasa.
Tratamentul definitiv al fracturilor de diafiza femurala se va face la adult printr-un fixare operatorie, cel mai bine cu tija intramedulara. La copii se va folosi tractiunea continua mentinuta pentru 4 sapatamani.

Distribuie acest articol!

Articole recente

Lasa un comentariu

© 2021 Medicina 101 – Boli, Simptome si Tratamente. Toate drepturile rezervate. Articolele de pe acest site au caracter informativ. Nu incercati sa va autodiagnosticati sau sa va tratati pe baza informatiilor citite, intrucat multe boli au simptome comune, dar tratamente diferite. Pentru orice problema medicala adresati-va doar cadrelor medicale specializate.. Statistici T5