Fluorangiografia este o tehnica moderna de investigare/diagnosticare a patologiilor vasculare ale ochiului. Se urmareste examinarea fundului de ochi cu ajutorul unei aparaturi speciale, care include cel putin o camera foto-video. Tehnica presupune injectarea cu fluorescina, o substanta care este fluorescenta si care atunci cand este injectata in vena si stimulata cu lumina albastra, ofera o imagine vasculara foarte buna a ochiului.
Totusi, imainea nu apare loc instant, ci pe mai multe faze:
1) faza arteriala, in care sangele cu fluorescina patrunde in artere;
2) faza arterio-venoasa, in care arterele si capilarele sunt complet vizibile pe monitor;
3) faza venoasa, in care fluorescina a patruns si pe vene;
4) faza tisulara, in care imaginea mai este foarte putin vizibila;
Oftlamologii trebuie sa fie rapizi, intrucat substanta aceasta ofera o imagine care dureaza (la capacitate maxima) doar cateva minute. Odata ce se intra in faza tisulara mentionata mai sus, pe monitoare se mai observa o foarte slaba fluorescenta retiniana de fond.
Cum se interpreteaza rezultatele?
Orice alterari ale fluorescentei, aparitia unor formatiuni opace sunt lucruri care pot indica o afectiune. De regula, cei 2 factori sunt esentiali in depistarea problemelor vasculare oculare cu ajutorul acestei tehnici.
Ce afectiuni pot fi diagnosticate?
In general, se vizeaza evolutiile neuropatiilor diabetice, a vasculopatiilor oculare, precum si a degenerarilor maculare si a glaucomului.
Exista riscul ca pacientul sa vada incetosat timp de cateva ore (acest lucru se intampla intrucat pupilele se dilata), insa acest efect este doar temporar. Urina poate capata o nuanta inchisa, dar tot datorita substantei de contrast, care este eliminata prin sistemul renal.