Fluorangiografie


Fluorangiografia este o tehnica moderna de investigare/diagnosticare a patologiilor vasculare ale ochiului. Se urmareste examinarea fundului de ochi cu ajutorul unei aparaturi speciale, care include cel putin o camera foto-video. Tehnica presupune injectarea cu fluorescina, o substanta care este fluorescenta si care atunci cand este injectata in vena si stimulata cu lumina albastra, ofera o imagine vasculara foarte buna a ochiului.

Totusi, imainea nu apare loc instant, ci pe mai multe faze:
1) faza arteriala, in care sangele cu fluorescina patrunde in artere;
2) faza arterio-venoasa, in care arterele si capilarele sunt complet vizibile pe monitor;
3) faza venoasa, in care fluorescina a patruns si pe vene;
4) faza tisulara, in care imaginea mai este foarte putin vizibila;

Oftlamologii trebuie sa fie rapizi, intrucat substanta aceasta ofera o imagine care dureaza (la capacitate maxima) doar cateva minute. Odata ce se intra in faza tisulara mentionata mai sus, pe monitoare se mai observa o foarte slaba fluorescenta retiniana de fond.

Cum se interpreteaza rezultatele?

Orice alterari ale fluorescentei, aparitia unor formatiuni opace sunt lucruri care pot indica o afectiune. De regula, cei 2 factori sunt esentiali in depistarea problemelor vasculare oculare cu ajutorul acestei tehnici.

Ce afectiuni pot fi diagnosticate?

In general, se vizeaza evolutiile neuropatiilor diabetice, a vasculopatiilor oculare, precum si a degenerarilor maculare si a glaucomului.

Exista riscul ca pacientul sa vada incetosat timp de cateva ore (acest lucru se intampla intrucat pupilele se dilata), insa acest efect este doar temporar. Urina poate capata o nuanta inchisa, dar tot datorita substantei de contrast, care este eliminata prin sistemul renal.

Distribuie acest articol!

Articole recente

Lasa un comentariu

© 2021 Medicina 101 – Boli, Simptome si Tratamente. Toate drepturile rezervate. Articolele de pe acest site au caracter informativ. Nu incercati sa va autodiagnosticati sau sa va tratati pe baza informatiilor citite, intrucat multe boli au simptome comune, dar tratamente diferite. Pentru orice problema medicala adresati-va doar cadrelor medicale specializate.. Statistici T5