Falange – cate se gasesc in maini si in picioare


Falangele sunt, prin definitie, oasele mainilor si ale picioarelor. Ca regula generala, la animalele vertebrate si la om, degetele mari de la maini si de la picioare au cate 2 falange in structura, in timp ce celelalte degete au cate 3 sectiuni.
Nu au o denumire proprie, ele fiind impartite in trei categorii:
1) proximale, in imediata vecinatate a metacarpienelor (oasele din structura palmei) sau a metatarsienelor (oasele lungi din structura talpii);
2) mediale sau intermediare: situate intre falangele proximale si cele distale;
3) distale: reprezentate de varful degetelor;
Numele acestor oase provine de la o structura militara greaca din perioada antica, care era formata din siruri de soldati asezati destul de strans unul langa altul.
falangele mainii
Daca la falangele mainii dimensiunile degetelor sunt oarecum asemanatoare, la picior, oasele sunt foarte diferite:
1) prima coloana, adica degetele mari, sunt compuse din 2 formatiuni osoase, mai groase, situate la interiorul piciorului, cu rol in mentinerea echilibrului;
2) a doua coloana, degetele celelalte, de regula cu o dimensiune de 2-4,5 cm, mai subtiri, compuse din trei structuri osoase.
Ele sunt conectate direct cu metatarsienele, care la randu-le sunt conectate cu oasele cuneiforme 1,2 si 3, dar si cu osul cuboid.
Din punct de vedere al numarului de oase, falangele se gasesc in numar de 14 per membru (in picior, dar si in mana), cu mentiunea ca la picior, cele din prima coloana sunt turtite in interior si ca spre deosebire de celelalte, ele nu pot fi articulate la fel de bine. De asemenea, structura talpei este ceva mai complexa decat cea a palmei, insa talpa nu face obiectul acestui articol, insa asupra ei se va reveni intr-un articol viitor.

Distribuie acest articol!

Articole recente

Lasa un comentariu

© 2021 Medicina 101 – Boli, Simptome si Tratamente. Toate drepturile rezervate. Articolele de pe acest site au caracter informativ. Nu incercati sa va autodiagnosticati sau sa va tratati pe baza informatiilor citite, intrucat multe boli au simptome comune, dar tratamente diferite. Pentru orice problema medicala adresati-va doar cadrelor medicale specializate.. Statistici T5