Exotoxina – ce reprezina si cum actioneaza


Prin exotoxina intelegem orice toxina produsa de o bacterie. Exotoxinele au o actiune puternic distructiva, care poate afecta iremediabil un anume tesut sau un intreg aparat. Ele pot fi secretate, dar pot fi si eliberate in organism in timpul lizei celulare, adica in timpul dezintegrarii ca urmare a actiunii a anumitor agenti.

Cele mai multe sunt distruse sub actiunea caldurii. Totusi, daca exotoxinele sunt eliberate in corp intr-o cantitate mare, iar organismul uman nu beneficiaza in timp util de medicatia necesara, ele pot duce la moartea victimei. De regula, sistemul imunitar nu poate face fata de unul singur intr-un timp scurt unor astfel de bacterii, cel putin nu daca nu s-a mai confruntat cu bacteriile respective, pentru simplul fapt ca efectul lor se manifesta rapid si este foarte toxic. Totusi, odata ce organismul beneficiaza tratamentul necesar, se inlatura efectul toxic. Sistemul imunitar recunoaste apoi bacteriile si creeaza mai apoi anticorpii necesari pentru a distruge agentii patogeni in cazul unei infectii ulterioare.

Cele mai cunoscute exotoxine sunt Botulinum (produsa de bacteria Clostridium botulinum) si Corynebacterium diphtheriae. Prima este responsabila pentru aparitia botulismului, cu mentiunea ca este folosita si in scopuri terapeutice si cosmetice (sta la baza Botox-ului), iar cea de-a doua este bacilul difteriei.

Distribuie acest articol!

Articole recente

Lasa un comentariu

© 2021 Medicina 101 – Boli, Simptome si Tratamente. Toate drepturile rezervate. Articolele de pe acest site au caracter informativ. Nu incercati sa va autodiagnosticati sau sa va tratati pe baza informatiilor citite, intrucat multe boli au simptome comune, dar tratamente diferite. Pentru orice problema medicala adresati-va doar cadrelor medicale specializate.. Statistici T5