Eurespal – clorhidrat de fenspirida – prospect si indicatii

Ce este Eurespal? Este denumirea comerciala pentru clorhidratul de fenspirida, un medicament care se foloseste pentru tratamentul tusei si a expectoratiei, dar care in ciuda proprietatilor bronhodilatatoare (bronhiile sunt segmentatii ale plamanului care se constricta in anumite patologii pulmonare, nemaipermitand aerului sa intre/iasa cum trebuie din plaman) si antiinflamatoare, NU SUBSTITUIE ANTIBIOTICELE. Acest medicament este sub forma de sirop si are o concentratie de 2 mg de clorhidrat de fenspirida per ml. Un flacon contine de obicei 150 de ml de sirop, care se administreaza cu lingurite (cu o capacitate de 5 ml) sau cu linguri (cu o capacitate de 15 ml). Pretul acestui medicament variaza usor in jurul valorii de 20 de RON, fiind achizitionat de catre noi la un pret de 20,37 RON.

A NU se utiliza acest medicamentAcest medicament nu se va utiliza de catre pacientii:
a) care prezinta o hipersensibilitate/alergie la substanta activa, respectiv la fenspirida
b) la copiii cu o varsta de sub 2 ani, intrucat nu s-au facut studii pe aceasta categorie de varsta si nu se pot face afirmatii cu privire la eficienta medicamentului in aceste cazuri.

Informatii si precizari

Cei care isi achizitioneaza acest medicament trebuie sa aiba in vedere urmatoarele:
– nu trebuie asociata administrarea cu medicamente sedative;
– cand medicul sau farmacistul va recomanda acest produs, trebuie sa le spuneti toate celelalte medicamente pe care vi le mai administrati;
– femeile gravide nu ar trebui sa isi administreze acest medicament;
– cei care urmeaza regimuri de slabit sau pacientii care sufera de diabet zaharat trebuie sa stie ca ca o lingura de sirop contine pana la 3 grame de zahar.
– nu trebuie asociat consumul de alcool cu acest medicament;
– printre efectele adverse posibile, se numara aparitia starilor de somnolenta, motiv pentru care se recomanda administrarea cu prudenta, intrucat poate altera capacitatea de a conduce autovehicule sau de a manevra utilaje grele.
clordhidrat de fenspirida

Mod de administrare Eurespal

Concentratia de clorhidrat de fenspirida este de 2 mg per ml. Pentru administrare, trebuie facuta diferentierea intre linguri si lingurite: – lingurita are o capacitate de 5 ml de sirop si prin urmare are maxim 10 mg de substanta activa;
– lingura are o capacitate de 15 ml si prin urmare are maxim 30 mg de substanta actival;Pentru administrarea la ADULTI, se vor lua intre 3 si 6 linguri de sirop intr-un interval de 24 de ore.

Pentru administarea la COPII, se va tine cont de faptul ca doza recomandata este de 4 mg de clorhidrat de fenspirida per kilogram corp si pe zi, doar ca trebuie luat in considerare si faptul ca Eurespal nu se administreaza copiilor cu o varsta de sub 2 ani, diferentierea facandu-se in functie de greutatea corporala:
a) greutate mai mica de 10 kg: se vor administra 2-4 lingurite pe zi;
b) greutate mai mare de 10 kg si adolescenti: se vor administra 2-4 linguri pe zi;

Efecte secundare posibile

Administrarea oricarui medicament poate duce la efecte adverse, insa ele nu apar la toate persoanele, iar daca apar, sunt diferite. Cele mai cunoscute efecte adverse care pot aparea si care au fost raportate ca fiind asociate cu administrarea acestui medicament sunt in ordinea frecventei:
a) frecvente: tulburari pe sistemul digestiv, senzatie de greata, dureri stomacale;
b) rare: ameteli, o usoara tahicardie (adica o crestere a frecventei batailor inimii), inrosirea pielii alaturi de prurit (mancarimi)
c) frecventa necunoscuta: hipotensiune, oboseala, diaree, palpitatii, aparitia de veziule pe piele

ATENTIE! Acest articol este o rescriere a prospectului de Eurespal si nu substituie consultarea prospectului si nici sfat medical specializat. Consultati medicul si farmacistul inainte de a va administra Eurespal si nu il administrati fara avizul acestora.

Distribuie acest articol!

Articole recente

Lasa un comentariu

© 2021 Medicina 101 – Boli, Simptome si Tratamente. Toate drepturile rezervate. Articolele de pe acest site au caracter informativ. Nu incercati sa va autodiagnosticati sau sa va tratati pe baza informatiilor citite, intrucat multe boli au simptome comune, dar tratamente diferite. Pentru orice problema medicala adresati-va doar cadrelor medicale specializate.. Statistici T5