Eritropsie sau “sindromul de luni dimineata”


Eritropsia este o tulburare a vederii in care toate obiectele par a fi colorate in nuante rosiatice. Termenul de eritropsie provine din cuvintele grecesti eruthros si opsis, care inseamna rosu, respectiv a vedea.
Aceasta conditie a fost pentru prima data descrisa in ultima decata a secolului 19, mai exact in 1895 in Deutsche Ophthalmologische Gesellschaft de catre doctorul Ernst Fuchs; de altfel, el insusi fusese afectat in cateva randuri de aceasta conditie medicala, mai ales dupa momentele in care se uita la zapada deasupra careia stralucea soarele.

Din punct de vedere medical, eritropsia este definita ca fiind o cromatopsie a carei durata poate ajunge pana la cateva zile. Totusi, ea poate dura cateva minute sau cateva ore si se poate manifesta atat unilateral, cat si bilateral. De regula, este asociata cu conditii precum afachie si pseufoafachie, dar si cu expunerea prelungita la lumina puternica.

Distribuie acest articol!

Articole recente

Lasa un comentariu

© 2021 Medicina 101 – Boli, Simptome si Tratamente. Toate drepturile rezervate. Articolele de pe acest site au caracter informativ. Nu incercati sa va autodiagnosticati sau sa va tratati pe baza informatiilor citite, intrucat multe boli au simptome comune, dar tratamente diferite. Pentru orice problema medicala adresati-va doar cadrelor medicale specializate.. Statistici T5