Epicantus – definiție și ce înseamnă

Termenul de epicantus este folosit adesea fără ca interlocutorii să știe ce înseamnă. Este important, mai ales în patologia medicală, pentru că mulți pacienți cu sindrom Down prezintă această caracteristică.

Este epicantusul patologic? NU! Este o caracteristică normală de dezvoltare în embriologie, dar regresează după dezvoltarea normală a osului nazal, dar este întâlnit în continuare la populația asiatică și este întâlnit de asemenea și la europeni, cu toate că prevalența acestuia la europeni este mult mai scăzută. Practic, constă într-o plică cutanată deasupra pleoapei superioare, care dă un aspect semicircular/semilunar și un facies mongoloid. Sunt situații în care această plică cutanata regreseaza cu vârsta, deși nu întotdeauna. Din punct de vedere anatomic, se întinde de la unghiul medial al ochiului până la caruncula lacrimală, deci traverseaza aproape întreaga pleoapă superioară.

La bolnavii cu sindrom Down, epicantusul (sau plica mongoloidă, cum este cunoscută această caracteristică fenotipică) apare secundar dezvoltării incomplete a osului nazal în perioada embrionară. Nu regresează cu vârsta.
epicantus

Distribuie acest articol!

Articole recente

Lasa un comentariu

© 2021 Medicina 101 – Boli, Simptome si Tratamente. Toate drepturile rezervate. Articolele de pe acest site au caracter informativ. Nu incercati sa va autodiagnosticati sau sa va tratati pe baza informatiilor citite, intrucat multe boli au simptome comune, dar tratamente diferite. Pentru orice problema medicala adresati-va doar cadrelor medicale specializate.. Statistici T5