Entezita – definitie si tratament

Ce este entezita? Este inflamatia entezei, adica a tesutului de legatura dintre tendoane sau ligamente si os. In mod normal, se disting 2 tipuri de enteze, fibroase si fibrocartilaginoase. Enteza fibroasa se insera direct pe os, iar cea cartilaginoasa trece prin zona tendinoasa cu fibroblaste dispuse orizontal, prin regiunea fibrocartilaginoasa bogata in condrocite, prin cartilajul fibro-calcifiat, urmand ca la final sa ajunga la os.

Etimologia cuvantului de enteza provine din cuvantul grec ἔνθεσις, care inseamna insertie. Entezita, inflamarea entezei, apare cu predilectie in spondilartritele seronegative.

Semne si simptomePacientii care sufera de aceasta conditie resimt dureri articulare, care apar atat la nivelul coloanei vertebrale, cat si la nivelul calcaiului lui Ahile si la nivelul articulatiei sacroiliace. O forma particulara o reprezinta tatalgia, care presupune dureri de intensitate variabila in locul in care tendonul lui Ahile se insera pe osul calcaneu, respectiv pe calcai, cu mentiunea ca tatalgia este specifica unei boli numite spondilita anchilozanta.

In explorarile radiologice se pot depista calcificari ale tendoanelor, fie reactii ale periostului (adica a membranei care inveleste osul).

Tratament

Tratamentul consta in medicamente care sa reduca inflamatia entezei din categoria antiinflamatoarelor nesteroidiene, pe lista de preferinte aflandu-se medicamente precum indometacin, fenilbutazona sau naproxen.

Sursa articol: Medicina Interna, Bolile Aparatului Respirator si cele reumatice, Editura Medicala 2003

Distribuie acest articol!

Articole recente

Lasa un comentariu

© 2021 Medicina 101 – Boli, Simptome si Tratamente. Toate drepturile rezervate. Articolele de pe acest site au caracter informativ. Nu incercati sa va autodiagnosticati sau sa va tratati pe baza informatiilor citite, intrucat multe boli au simptome comune, dar tratamente diferite. Pentru orice problema medicala adresati-va doar cadrelor medicale specializate.. Statistici T5