Enteroscopie – definitie


Ce este o enteroscopie? Este o procedura numita si endoscopia intestinului subtire (conform Tratatului de Patologie Chirurgicala, semnat de Nicolae Angelescu), efectuata cu scopul de a diagnostica si eventual trata anumite hemoragii digestive.
Vizualizarea intestinului subtire a fost dintotdeauna o adevarata incercare pentru gastroenteorologi: vizualizarea regiunilor distale ale intestinului subtire este mult mai dificila, lucru cauzat de constructia si pozitionarea lui anatomica.

In general, gastroscopiile traditionale pot arata regiunile proximale si distale ale duodenului, insa doar daca procedura este facuta de gastroenteorologi experimentati. In plus, chiar si in mana unor oameni care au mai facut zeci sau sute de astfel de proceduri, aceasta metoda este limitata de marimea fizica a instrumentului folosit.

Enteroscopul are un diametru de 5 mm şi o lungime de 3000 mm. La capatul distal este prevazut cu un balon, care ajuta la inaintare.

Exista mai multe tipuri de enteroscopii:

  • cu enteroscop cu balon dublu;
  • cu enteroscop cu balon simplu;
  • cu endoscop de tip spirala;
  • wireless, cu ajutorul unei capsule;

Cu exceptia ultimei, toate procedurile se bazeaza pe impingerea instrumentului dincolo de unghiul Treitz. Totusi, instrumentele folosite nu pot ajunge la mai mult de 60 de centimetri de acest unchi, intrucat lungimea lor e limitata prin constructie. In principiu, aceasta metoda este folosita pentru efectuarea de biopsii, fulguratia zonelor sangerande, polipectomia endoscopica şi tratamentul ectaziilor vasculare prin laser sau electrocoagulare bipolara.


Singura metoda de a vizualiza intreg intestinul subtire este cu ajutorul capsulei in care este incorporata camera video. Este o procedura costisitoare, disponibila in foarte putine centre medicale, care consta in inghitirea capsulei mai sus amintite ( cu dimensiuni de 11 x 26 mm). Din momentul inghitirii, camera furnizeaza aproximativ 8 ore de film continuu si spre deosebire de procedurile de mai sus, nu necesita anestezie, este si mult mai placuta pentru pacienti si cel mai important, ofera informatii pe care procedurile de mai sus nu le pot oferi. Singura diferenta e ca nu se pot obtine biopsii cu ajutorul acestei metode (spre deosebire de enteroscopiile clasice), motiv pentru care este considerata a fi o simpla unealta de diagnostic.

Distribuie acest articol!

Articole recente

Lasa un comentariu

© 2021 Medicina 101 – Boli, Simptome si Tratamente. Toate drepturile rezervate. Articolele de pe acest site au caracter informativ. Nu incercati sa va autodiagnosticati sau sa va tratati pe baza informatiilor citite, intrucat multe boli au simptome comune, dar tratamente diferite. Pentru orice problema medicala adresati-va doar cadrelor medicale specializate.. Statistici T5